Hlavní obsah

Nový rekord: Síň Sotheby´s vydražila malbu současníka za 660 miliónů korun

Abstraktní obraz německého umělce Gerharda Richtera se při páteční dražbě síně Sotheby's prodal za 34,2 milióny dolarů (cca 660 miliónů korun). Jedná se o nový rekord při prodeji díla žijícího umělce.

Foto: Profimedia.cz

Richter patří k žádaným umělcům; v květnu se jeden z jeho obrazů v New Yorku prodal za 21,8 miliónu dolarů.

Článek

Plátno Abstraktes Bild (809-4) z roku 1994 dal do prodeje kytarista Eric Clapton. Kupec, jehož jméno síň nezveřejnila, ho získal po pětiminutové dražbě, která vyvolala bouřlivý aplaus. Očekávalo se, že Richterův olej bude prodán maximálně za 19 miliónů dolarů.

Dosavadní rekord byl starý dva roky: v roce 2010 se v New Yorku prodal obraz Flag Jaspera Johnse za 28,6 miliónu dolarů (552 miliónů korun).

Ředitel aukční síně Sotheby's Alex Branczik k pátečnímu prodeji řekl, že "historickou dražbu umožnila kombinace výjimečného původu a nadstandardní kvality nádherného díla slibného umělce".

Foto: Profimedia.cz

Richter patří k žádaným umělcům; v květnu se jeden z jeho obrazů v New Yorku prodal za 21,8 miliónu dolarů.

Richter patří k žádaným umělcům, v květnu se jeden z jeho obrazů v New Yorku prodal za 21,8 miliónu dolarů. Clapton koupil Abstraktes Bild (809-4) spolu s dalšími dvěma plátny v dražbě u Sotheby's v roce 2001.

Osmdesátník Richter tvoří pět desítek let. Maluje abstraktní i fotograficky realistická plátna, ale také fotografuje a tvoří ze skla. Jeho práce patří k nejdráže prodávaným na trhu se současným uměním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám