Hlavní obsah

Čeští scenáristé připravují film o Masarykovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pádu komunismu kupodivu nikdo nenatočil hraný film o prvním československém prezidentovi T.G. Masarykovi, ačkoliv knih o něm vyšlo mnoho. První pokus byl ohlášen až v pátek 14. září, kdy uběhlo 75 let od jeho úmrtí.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Garrigue Masaryk s Edvardem Benešem

Článek

Do nesmírně zajímavé historické látky se pustili tvůrci podepsaní například pod filmy Bába, Česká RAPublika a Dva nula.

„Je neuvěřitelné, že po třiadvaceti letech od Sametové revoluce, ale ani nikdy předtím, nebyl realizován jediný hraný snímek o Masarykově životě, ať už v kategorii celovečerního filmu, televizního seriálu nebo inscenace. Filosof Václav Bělohradský vyjádřil nedávno názor, že hlavním důvodem, proč o TGM dosud v této oblasti nic nevzniklo, je nedostatek odvahy,“ říkají scenáristé Tomáš Bojar, Šimon Špidla a Ondřej Gabriel.

Podobný film už Česko docela potřebovalo, o Masarykově životě většina lidí v podstatě nic neví (o čtenosti odborných publikací si není třeba dělat iluze).

Snímek se má věnovat hlavně období takzvané hilsneriády. Vražda Češky Anežky Hrůzové v roce 1899 vedla k obvinění židovského mladíka Hilsnera, který s případem pravděpodobně neměl nic společného. V Čechách to rozdmýchalo vlnu nenávisti proti židovské menšině a tehdy se devětačtyřicetiletý vysokoškolský profesor Masaryk postavil proti většině, která chtěla ve vraždě vidět židovský rituál. Hilsner byl pak obviněn ještě z jedné vraždy a nakonec odsouzen k smrti, ale císař František Josef mu udělil milost.

„Jsme přesvědčeni, že scénář k filmu a televiznímu seriálu se společným pracovním názvem Rituál, na kterém pracujeme už několik let, se svou netradiční formou a důrazem na osobní hledisko jednotlivých postav dotýká i dneška. Češi se totiž od té doby příliš nezměnili. Tenkrát na přelomu století se však objevila skupina odvážných lidí, kteří šli do zdánlivě prohraného střetu i za cenu dnes nepředstavitelného osobního rizika. Možná kdyby takoví existovali i dnes, připravovali bychom film o nich,“ tvrdí tvůrci.

Reklama

Výběr článků

Načítám