Hlavní obsah

Zemřel zakládající člen Deep Purple Jon Lord

– Londýn • Aktualizováno

Ve věku 71 let zemřel v pondělí spoluzakladatel britské rockové skupiny Deep Purple, klávesista Jon Lord. Oznámil to server NME.com s tím, že příčinou smrti byla plicní embolie. Lord, který trpěl rakovinou slinivky, zemřel na klinice v Londýně obklopen rodinou.

Foto: Profimedia.cz

Jon Lord

Článek

„Jon odešel ze Tmy do Světla,“ oznámili příbuzní.

Lord se narodil 9. června 1941. Na piano hrál od raných let. Začínal s koncertováním po hospodách, hrál jazz a rhythm a blues.

Deep Purple zakládal v roce 1968 společně s bubeníkem Ianem Paicem a působil v ní až do roku 2002. Autorsky se podílel také na největším hitu kapely Smoke On The Water a proslulým se stal i jeho klávesový motiv ve skladbě Child In Time.

Foto: Profimedia.cz

Jon Lord

Lord spolupracoval také se skupinou Whitesnake a zkomponoval také orchestrální hudbu Concerto For Group And Orchestra, kterou Deep Purple představili společně s Královským filharmonickým orchestrem v Londýně v roce 1969 a o 30 let později si vystoupení ve slavné Royal Albert Hall zopakovali.

Deep Purple se stali jednou z legend rocku. Kapela se sice v roce 1976 rozpadla, ale znovu se dala o pár let později dohromady. V celém světě prodala přes 150 miliónů alb. Deep Purple hrají dodneška, v Česku koncertovali na úvod mistrovství světa v lyžování v Liberci v únoru 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám