Hlavní obsah

V Doksanech objevili unikátní obrazy z Hitlerovy sbírky

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V depozitáři Národního památkového ústavu v klášteře v Doksanech nedaleko Litoměřic se dvěma českým badatelům Jiřímu Kuchařovi a Lubomírovi Mazuchovi podařilo objevit sedm obrazů z osobní sbírky Adolfa Hitlera.

Obrazy Adolfa Hitlera v DoksanechVideo: Novinky

 
Článek

Mezi nalezenými díly je ji malba Franze Eichhorsta Vzpomínka na Stalingrad, která byla Hitlerem zakoupena v Mnichově za 35 tisíc říšských marek, což tehdy byla cena 23 osobních aut.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vzpomínka na Stalingrad

Tento obraz zachycuje zraněné, zlomené i bojující německé vojáky, byl často reprodukován v knihách o umění Třetí říše, ale považoval se za nezvěstný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nalezené obrazy

Patří k 44 obrazům z Hitlerovy osobní kolekce, které byly za války odvezeny do kláštera ve Vyšším Brodě a po roce 1945 se dostaly na různá místa v bývalém Československu. Hitler sám tato díla kupoval na pravidelných přehlídkách německého nacistického umění, takže obrazy autenticky vyjadřují osobní vkus nejmocnějšího muže Třetí říše, který sám byl amatérským malířem akvarelů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Kuchař před jedním z obrazů

Většina z obrazů se tematicky vztahovala k německým dějinám nebo symbolicky oslavovala germánského ducha. Celkem se Kuchařovi a Mazuchovi podařilo identifikovat 16 obrazů a sedm soch z Hitlerovy osobní sbírky, které jsou dnes uloženy v Čechách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nalezené obrazy

„Kromě Německa jsme jediná země, která vlastní takovou kolekci hitlerovského umění, děl vybraných a zakoupených přímo diktátorem. Tato sbírka by při přepočtu tehdejší měny na dnešní měla cenu asi 50 miliónů korun,“ tvrdí Kuchař, který o nálezu vydal obsáhlou dvoudílnou knihu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lubomír Mazuch se Vzpomínkou na Stalingrad

Objev Staligradu viděného z německého pohledu si v Doksanech v pondělí natáčela i ruská televize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám