Hlavní obsah

Ostře střežený da Vinciho obraz už visí na zbirožském zámku

Právo, Ivan Blažek
Zbiroh

Obraz Leonarda da Vinciho, pravděpodobně jeho autoportrét, tedy dílo těžko vyčíslitelné hodnoty, se na více než dva měsíce přestěhoval z Itálie na zámek ve Zbirohu. Renesanční obraz bude součástí výstavy Příběh rytířského řádu templářů - pro veřejnost bude otevřená 13. ledna a potrvá do 18. března.

Foto: Petr Eret, ČTK

Autoportrét Leonarda da Vinciho je od pondělí vystaven na zámku ve Zbirohu.

Článek

„Plátno bylo převáženo v cestovním kufru, který předala italská policie přímo do pilotní kabiny letadla,“ řekl Právu majitel zbirožského zámku Jaroslav Pácha. Na zámek obraz doputoval s policejní eskortou v neděli večer, v pondělí již byl umístěn za sklem speciální vitríny v jednom z tamních sálů.

Bezpečnostní opatření i to, na kolik je obraz pojištěn, organizátoři tají. „Dodrželi jsme veškeré bezpečnostní předpisy, která nám dala italská strana. Pojištění je hodně vysoké,“ podotkl pouze Pácha. Podle Nicoli Barbatelliho, ředitele muzea v jihoitalském kraji Basilicata, které obraz zapůjčilo, je zabezpečení skutečně perfektní. „ Zbiroh je navíc nádherné místo a v plánu je i sympózium, které dá této akci vědecký smysl,“ uvedl Barbatelli.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Jaroslav Pácha, majitel zbirožského zámku, dokázal pro výstavu o templářích získat obraz Leonarda da Vinciho.

Obraz o rozměru zhruba šedesát na čtyřicet centimetrů představuje staršího prošedivělého muže s černou čapkou. Mimo Itálii už vycestoval v roce 2009, kdy byl vystaven v estonském Tallinu. „Tehdy si jej za prvních pět dní prohlédlo čtrnáct tisíc lidí,“ připomněl Barbatelli. V té době ještě nebylo stoprocentně jisté, zda je autorem obrazu skutečně proslulý renesanční umělec. „Nyní máme potvrzeno od italského ministerstva kultury, že je toto dílo skutečně připsáno Leonardu da Vinci,“ uzavřel Pácha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám