Hlavní obsah

Německý divadelní festival přiveze do Prahy Tolstého i Londona

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již pošestnácté přiváží Pražský divadelní festival německého jazyka do metropole nejzajímavější inscenace německy mluvících divadel. Od 5. do 20. listopadu uvede jedenáct produkcí divadel z Rakouska, Německa, Švýcarska, Lichtenštejnska a Lucemburska.

Foto: Profimedia.cz

Festival bude probíhat v několika divadlech, mimo jiné i ve Vinohradském divadle.

Článek

Festival otevře vídeňský Burgtheater dramatizací románu Vojna a mír L. N. Tolstého. „Je to profilová inscenace nového intendanta vídeňské scény Matthiase Hartmanna. Přes šestnáct set stránek románu vtělil do téměř pětihodinové inscenace s vynikajícími hereckými výkony a pozoruhodnou scénografií Johannese Schütze,“ prozradil dramaturg festivalu Petr Štědroň. Vojnu a mír uvede tento víkend Burgtheater v barrandovských ateliérech.

Program i pro děti, výstavy a besedy

Za přítomnosti obou autorů se v Praze bude hrát i Temně lákavý svět rakouského dramatika Händla Klause a cenami ověnčená inscenace hry Zloději přední německé dramatičky Dey Loherové. Klasiku zastoupí netradiční Ibsenova Nora z Oberhausenu.

Pravidelným festivalovým hostem je proslulý soubor Münchner Kammerspiele, který uvede dramatizaci Londonova románu Volání divočiny, v němž se kromě herců objeví na jevišti i psi. Vůbec poprvé bude v České republice hrát pozoruhodná německá skupina She She Pop, jež uvede aktuální variaci na Shakespearova Krále Leara pod názvem Testament.

Inscenace Monokl lucemburského souboru je inspirovaná slavným obrazem novinářky Sylvie von Harden malíře Otto Dixe. Inscenaci Přišlo to shora berlínského herce a performera Stefana Kaminského zase ovlivnil svět science fiction padesátých let.

Domácí scénu zastoupí Divadlo Komedie Legendou o svatém pijanovi, za niž obdrží letošní Cenu Josefa Balvína pro nejlepší českou inscenaci německy psané hry poslední sezóny. Festival myslí i na děti – jim bude věnovaná lichtenštejnská inscenace Krabat a loutková pohádka Alibaba a čtyřicet loupežníků libereckého Naivního divadla.

Festival doplní i řada besed a setkání. Za pozornost stojí výstava vynikajících snímků z předchozích ročníků festivalu fotografa Viktora Kronbauera v Café teatr Černá labuť. Podrobný program najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Strýček Váňa aneb Pohled na ruskou mentalitu

Mezinárodní festival Divadlo 2011 v Plzni otevře ve středu večer inscenace Strýčka Váni v podání Státního akademického divadla Jevgenije Vachtangova z Moskvy....

Výběr článků

Načítám