Hlavní obsah

Ministr Besser: Transformace zachraňuje Státní operu

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za jedinou možnost, jak zachránit Státní operu Praha (SOP), označil na tiskové konferenci probíhající transformaci Národního divadla a SOP ministr kultury Jiří Besser.

Foto: Profimedia.cz

Ministr kultury Jiří Besser

Článek

„Zákony platí pro všechny a podle zákonu o příspěvkových organizacích by v příštím roce musela být SOP ukončena činnost. Projekt samostatné SOP nenaplnil očekávání, nedokázal se odpoutat od finanční závislosti na státním rozpočtu a výnosů ze své činnosti. Nechci být u jejího zrušení,“ řekl Besser.

Podle ministerstva činí ztráta hospodaření SOP za loňský rok 13,5 miliónu Kč. Transformace by měla ušetřit až 22,5 miliónu na manažerských platech. Ušetřené finance by měly sloužit zkvalitnění podmínek pro práci uměleckých souborů.

„Příprava majetkového propojení obou scén probíhá podle plánu, klíčový akt první fáze nastane 1. ledna 2012. Hrací plán sezony 2012/13 pro všechny scény ND bude připraven tentokrát výjimečně již před koncem roku,“ řekl ředitel ND a SOP Ondřej Černý.

V roce 2012 bude vypsáno výběrové řízení na ředitele obou sloučených institucí. Novinkou je i zřízení správní rady, která bude mít roli poradního orgánu ministra kultury, zatímco dramaturgická (umělecká) rada bude poradním orgánem ředitele ND i uměleckých šéfů. Zřízení správní rady si vyžádá změnu statutu ND. Proti transformaci protestovalo před budovou ministerstva několik desítek umělců a odborářů především ze Stání opery Praha.

Reklama

Výběr článků

Načítám