Hlavní obsah

Pravěký Ötzi se dočkal velké výstavy

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archeologické muzeum v severoitalském Bolzanu hostí rozsáhlou výstavu věnovanou Ötzimu, unikátně zachovalé mumii pravěkého člověka, který žil v Alpách před více než pěti tisíci lety.

Foto: Peter Kováč, Právo

Výstava v bolzánském Museo archeologico nabízí i tuto nejnovější rekonstrukci, jak Ötzi kdysi vypadal.

Článek

Právě před dvaceti roky – 19. září 1991 na ledovci v Ötztalských Alpách – náhodný objev dvou německých turistů přivedl na svět tuto senzaci.

Tři patra v muzeu jsou nyní věnována vědeckému zkoumání ostatků těla, současně jde o velmi atraktivní podívanou. Pomocí nejnovější techniky se divák může stát odborníkem a udělat si třeba rentgenové snímky Ötziho kostry.

Nejdojemnější je ovšem sama mumie. Hlava a tělo jsou deformované, ale dokonale se zachovala třeba pravá ruka. Vypadá to, jako by ji měl muž sevřenou v pěst bolestí a pak se prsty ve chvíli smrti trochu uvolnily.

Úžasné jsou také všechny Ötziho nástroje a součásti oděvu. Člověk očekává, že vše bude primitivní, ale s překvapením zjistí, s jak značným řemeslným mistrovstvím bylo vše vyrobeno počínaje koženými legínami a konče toulcem na šípy. Přímo dokonalým designérským dílem je Ötziho čepice z medvědí kůže nebo jeho měděná sekera, což v jeho době byla velká vzácnost.

Odborníci na výstavě divákům představili i realistickou rekonstrukci toho, jak Ötzi kdysi vypadal. Byl hodně malé postavy, tělo měl velmi šlachovité. Vypadal spíše jako střízlík než jako pravěký superman, ale žil v oblasti, kde by mnohý z nás měl problémy s přežitím, i kdyby byl vybaven nejmodernějšími vymoženostmi. Je prokázané, že muž objevený v Alpách kdysi zemřel na následky smrtelného zranění šípem, jehož špička zůstala vězet v jeho těle. Podle pokusů s prehistorickým lukem je zřejmé, že byl zasažen asi ze vzdálenosti více než 30 metrů. Co se stalo potom, je záhadou a otázkou spekulací.

Kdyby šlo o vraždu, byl by muž okraden, přinejmenším by přišel o svoji vzácnou sekeru. Spíše to vypadá, že vysoko v Alpách došlo k boji dvou skupin a Ötzi byl zabit na útěku. Protože zuřil boj, nikdo ho nestačil okrást a pak už se na jeho tělo zapomnělo. Ostatně ve výšce 3210 metrů nad mořem se počasí mění každou chvíli, takže mrtvolu muže zřejmě rychle překryl sníh.

Ovšem nutno dodat, že jde pouze o jednu domněnku a jak napsal francouzský archeolog Jean Clottes v dodatku ke své slavné knize Les chamanes de la préhistoire: „I když se nám hypotéza jeví jako pravděpodobná, zůstává vždy jen spekulací.“ Působivá výstava k dvacátému výročí objevení Ötziho je v Bolzanu otevřena až do 15. ledna 2012.

Reklama

Související témata:

Související články

Skvosty a cennosti Národního technického muzea

Letoun prvního českého letce Jana Kašpara, astronomické přístroje z doby působení Tycha Brahe na rudolfínském dvoře, jediný u nás zachovaný dřevěný knihtiskový...

Ötzi odhalil po 5300 letech znovu svou tvář

Od objevení ledového muže Ötziho roku 1991 všichni přemýšleli, jak asi mohl vypadat, když žil. Vědci nyní vyšli těmto myšlenkám vstříc a pomocí moderní...

Výběr článků

Načítám