Hlavní obsah

Zemřela herečka Blanka Vikusová z Chalupářů

Praha
Aktualizováno

Ve věku 86 let zemřela v úterý večer divadelní a televizní herečka Blanka Vikusová. Účinkovala například ve slavném seriálu Chalupáři jako hostinská nebo ve filmu Jiřího Věrčáka Saturnin.

Článek

O smrti herečky informovala mluvčí Divadla pod Palmovkou Barbara Tůmová. Vikusová v divadle několik let působila. Byla i zakládající členkou divadla S. K. Neumanna.

Blanka Vikusová se narodila 28. května roku 1925 v Horních Mokropsech. Herectví vystudovala v době druhé světové války na pražské Státní konzervatoři a po absolutoriu nastoupila do Horáckého divadla, které tehdy působilo v Třebíči.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Blanka Vikusová na fotografii z roku 2000

Spolu s dalšími významnými herci (například s Josefem Kemrem nebo Theodorem Pištěkem) zahájila Vikusová v roce 1948 činnost Městského oblastního divadla Žižkov, které později přesídlilo do Libně a od padesátých let neslo název Divadlo S. K. Neumanna. Na této scéně se Vikusová seznámila také se svým budoucím manželem Stanislavem Remundou, se kterým se ale po čase rozvedli.

Hrála i v Saturninovi

Na scéně Divadla S. K. Neumanna Vikusová působila až do odchodu do penze. Odehrála zde řadu významných rolí. Účinkovala například v shakespearovské hře Veselé paničky windsorské nebo v inscenaci Jak se vám líbí. Bohaté uplatnění našla Vikusová také ve studiích Československého rozhlasu, kde účinkovala v řadě dramatizací.

Před kamerou stála Vikusová poprvé v roce 1958, kdy dostala roli ve snímku Aby nebyli sami. V šedesátých letech pak navázala spolupráci s televizí, kde hrála v několika inscenacích, pohádkách a později i v seriálech. Mezi ty nejznámější patřili například Chalupáři, Dnes v jednom domě či Saturnin, kde herečka účinkovala ve filmové i seriálové verzi. Naposledy se objevila v bezejmenné roli obyvatelky domova důchodců v televizním filmu Čas jeřabin (1997).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám