Hlavní obsah

Zemřela zpěvačka Amy Winehouse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Sedmadvacetiletá britská zpěvačka Amy Winehouse byla nalezena mrtvá ve svém londýnském bytě. Policie zatím nezná příčinu její smrti, uvedla stanice SkyNews.

Článek

Zatím je známo pouze to, že záchranná služba byla přivolána šest minut před čtvrtou hodinou odpoledne. Na místo byly vyslány dvě ambulance, ale zpěvačce už nebylo pomoci, uvedla stanice BBC.

Britská hvězda proslula sérií skandálů, které se odvíjely od nadměrného  holdování alkoholu a drogám. V červnu dokonce zrušila všechny letošní koncerty. Vše začalo opileckým extempore na koncertě v Srbsku, kde nebyla schopná zpívat, zahodila mikrofon a opustila pódium.[celá zpráva]

Ještě před třemi lety byla Amy Winehouse jednou z komerčně nejúspěšnějších popových zpěvaček v Británii a hudební kritici ji označovali za nejtalentovanější hudební umělkyni své generace. Velkou světovou hvězdou se stala v roce 2006, kdy vydala album Back to Black, plné retro soulových hitů ve stylu 60. let. Získala pět cen Grammy a nečekaně velký počet fanoušků i v Americe, kde se evropským zpěvačkám většinou moc nedaří.

Již ve dvaceti vydala kvalitní debut Frank, ovlivněný jazzem a elektronikou, ten však neměl komerční úspěch a dnes ho znají jen kritici a pár skalních fanoušků. Někteří jí dokonce už tehdy srovnávali se zpěvačkami kalibru Macy Grayové či Sarah Vaughanové. Debutové album jí vyneslo i několik nominací na BRIT Awards a za pilotní singl k němu Stronger than Me dostala několik cen.

Nejmladší dítě lékárnice a taxikáře

Amy Winehouse se narodila 14. září 1983 v Londýně do židovské rodiny jako nejmladší dítě lékárnice a taxikáře, který loni po vzoru své dcery vydal album swingových písní. Údajně už jako desetiletá vystupovala s rapovou skupinou a v 16 letech se vydala na sólovou dráhu zpěvačky. Navštěvovala několik škol, včetně divadelní, odkud ji ale pro různé excesy vyhodili.

Její neklidná povaha kombinovaná s pitím alkoholu a užíváním drog nastartovanou hvězdnou  kariéru rozvrátily. Loni v lednu odešla Amy Winehouseová od britského soudu s dvouletou podmínkou za nepřístojnosti, jichž se dopustila během vánočního představení pro děti. Do divadla tehdy přišla na představení Popelky opilá a sprostě nadávala a fyzicky napadla manažera divadla.

V květnu 2007 se provdala za Blaka Fieldera-Civila (33), rovněž závislého na drogách, který byl šest měsíců po svatbě zatčen za napadení. V červenci 2009 se rozvedli, ale záhy se k sobě vrátili.

Výběr hvězd, které zemřely v sedmadvaceti letech:
Kurt COBAIN (20. února 1967 - 5. dubna 1994)
Zpěvák a kytarista kultovní skupiny Nirvana byl jednou z vůdčích osobností nového alternativního rockového stylu grunge, který se na přelomu 80. a 90. let stal senzací. Desky skupiny Nirvana, která kombinovala heavy metal s punkem, se prodávaly po milionech. Sám Cobain ale marně hledal lék na své deprese, smutek i pochybnosti. Nenalezl ho v heroinu, ani v manželství se zpěvačkou Courtney Love, s níž měl dceru Frances Bean. V pátek 8. dubna 1994 byl ve venkovském sídle poblíž Seattlu nalezen mrtev. Střelil se brokovnicí do hlavy. V dopise na rozloučenou napsal: "Jsem až moc náladový, nevyrovnaný člověk a už ve mně není žádná vášeň. Nezapomeňte, vždycky je lepší vyhořet než vyhasnout..."
Jimi HENDRIX (21. listopadu 1942 - 18. září 1970)
Bývá označován za nejlepšího kytaristu všech dob, a to nejen pro instrumentální zručnost, ale zejména pro hudební novátorství. Extravagantní byl tento černošský kytarista i vystupováním a zjevem, koncertoval v pestrobarevných kostýmech a na kytaru hrál nejen rukou, ale i jinými částmi těla, někdy v leže, jindy ji měl za krkem, nebo ji polil benzinem a zapálil. Zemřel v září 1970 v Londýně - podle lékařské zprávy se udusil zvratky ve spánku po požití velkého množství alkoholu a prášků na spaní.
Brian JONES (28. února 1942 - 3. července 1969)
Byl jedním ze zakládajících členů skupiny Rolling Stones a zpočátku i jejím lídrem. Hrál na kytaru, foukací harmoniku a řadu dalších, někdy i exotických nástrojů. Postupně ale jeho postavení v kapele sláblo, což Jones těžce nesl. V červnu 1969 skupinu opustil a měsíc poté, 3. července 1969, byl nalezen mrtvý na dně bazénu svého domu v jižní Anglii. Vyšetřovatelé tehdy dospěli k závěru, že jeho smrt byla důsledkem nešťastné náhody. Podle oficiální verze se utopil, když byl pod vlivem alkoholu a drog.
Janis JOPLIN (19. ledna 1943 - 4. října 1970)
Se svým naléhavým chraplavým hlasem, divokým projevem, záplavou dlouhých vlasů a rockerským stylem života se stala ikonou hnutí hippies. V roce 1966 začala v San Francisku vystupovat s lokální kapelou Big Brother & The Holding Company, se kterou uspěla na slavném festivalu v Monterey v "létě lásky" roku 1967 a natočila první dvě alba. Poté se vydala na sólovou dráhu a se svojí doprovodnou skupinou zazářila v srpnu 1969 na legendárním Woodstocku. Odborníci ji dodnes řadí k nejvýraznějším bělošským bluesovým a rockovým zpěvačkám všech dob. Od počátku kariéry ji však provázely alkohol, cigarety a tvrdé drogy. Zemřela během natáčení alba Pearl, když se v hotelovém pokoji předávkovala heroinem.
Jim MORRISON (8. prosince 1943 - 3. července 1971)
Rockový bouřlivák, zakladatel, zpěvák a lídr americké skupiny The Doors. Charismatického muzikanta, básníka a filmaře proslavily kromě tvorby i nesčetné skandály, spojené s nadměrnou konzumací alkoholu a drog. V roce 1971, necelých šest let po založení kapely a nedlouho po nahrání jejich posledního alba L. A. Woman, se světem unavený Morrison uchýlil se svou životní láskou Pamelou do Paříže, kde byl v hotelu nalezen mrtev ve vaně. Podle oficiální zprávy zemřel na infarkt.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám