Hlavní obsah

Bambini di Praga definitivně končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sbor Bambini di Praga skončí svou činnost 30. června. Právu to v úterý potvrdila manažerka souboru Jana Puterová a ukončila tím veškeré spekulace. „Společenské okolnosti způsobily, že nelze dál pokračovat,“ řekla smutně Právu.

Foto: Janda Jiří, ČTK

Bambini di Praga na Open Air Music Festivalu Trutnov v roce 2007.

Článek

Na konci slavného dětského sboru s 38letou existencí se podílí i aféra bývalého sbormistra Bohumila Kulínského odsouzeného za zneužívání sboristek, jenž byl minulé úterý podmínečně propuštěn z vězení. [celá zpráva]

"Sbor byl strašně poškozený. Částečně za to mohou i novináři, že neexistuje. Neměli jsme žádné 'přijímačky', a když není dorost, tak nemůže být členstvo," řekla ČTK sbormistryně Blanka Kulínská. Média podle ní vůbec nepochopila pocit nespravedlnosti a nevcítila se do situace.

S posluchači i se členy se sbor rozloučí v úterý večer posledním koncertem v pražské Městské knihovně.

Někteří členové přejdou do jiných sborů, někteří zanechají činnosti. Podle Puterové matka Bohumila Kulínského Blanka, která po jeho uvěznění sbor vedla, pokračuje dále s Dětským pěveckým sborem Českého rozhlasu. Další ze sbormistrů souboru Lukáš Jindřich uvažuje o založení jiného dětského sboru.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bohumil Kulínský čeká na přijetí v pankrácké věznici.

Kulínský byl odsouzený za to, že na zájezdech a soustředěních pěveckého sboru v letech 1984 až 2004 osahával celkem devatenáct svých mladých svěřenkyň a se šesti z nich také souložil. Osmi z jeho obětí přitom nebylo v době zneužití ani patnáct let. Kromě trestu vězení dostal od soudu i desetiletý zákaz práce s mladistvými.

Po uplynutí poloviny trestu požádal o podmínečné propuštění a Obvodní soud pro Prahu 6 žádosti vyhověl. Minulé úterý byl Kulínský propuštěn. [celá zpráva]

Bambini di Praga
Český dětský pěvecký sbor světového věhlasu byl založen v roce 1973. Navazoval na tradici Dětského pěveckého sboru Československého rozhlasu známého i pod názvem Kulínčata, který odkazoval na sbor Hrabůvští zpěváci, jejž založil už v roce 1943 Bohumil Kulínský starší v Ostravě- Hrabůvce.
Bohumil Kulínský mladší začal v Bambini di Praga působit jako sbormistr v roce 1975, tedy už ve svých 16 letech.
Sbor Bambini di Praga si za dobu své existence vydobyl špičkové renomé, spolupracoval s Českou filharmonií, Pražskými symfoniky či Pražskou komorní filharmonií. V rámci svých světových turné navštívili sboristé přes 20 zemí světa.

Reklama

Související témata:

Související články

Budoucnost Bambini di Praga zatím nejasná

Po podmínečném propuštění bývalého sbormistra dětského sboru Bambini di Praga Bohumila Kulínského z vězení se budoucnost sboru jeví dost nejasně. Samotný...

Výběr článků

Načítám