Hlavní obsah

Besser odvolal šéfa opery Dolanského

Právo, Novinky, ČTK, nig, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) ve čtvrtek odvolal z vedení Státní opery Praha jejího pověřeného ředitele Radima Dolanského. Právu to potvrdil sám Dolanský. Důvodem k odvolání mělo být neplnění úkolů zadaných zřizovatelem, tedy ministerstvem kultury. Pravým důvodem je však nejspíše nesouhlas Dolanského se sloučením Státní opery s Národním divadlem. Vedením opery byl dočasně pověřen šéf Národního divadla Ondřej Černý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr kultury Jiří Besser

Článek

Besser v této souvislosti Dolanského, který navrhoval zachovat samostatnou existenci opery, přímo kritizoval. Zaměstnanci opery svého ředitele podporovali.

V pondělí předali Besserovi na ministerstvu kultury v Praze otevřený dopis, ve kterém vyjádřili nesouhlas s chystanou reformou pražské operní scény. Ohradili se proti koncepci připravované náměstkem ministra Radkem Zdráhalem a upozornili na koncepci svého pověřeného ředitele, která se zachováním obou českých operních a baletních scén počítala. Požadovali navíc Zdráhalovo odvolání. Vše proběhlo v bouřlivé atmosféře za pískotu a dalších projevů nespokojenosti.

Cílem sloučení obou souborů do jednoho má být podle ministerstva úspora financování a zlepšení kvality souborů. S tím ale pověřený ředitel Dolanský nesouhlasil. „Sloučením by vznikl moloch, jehož financování by spolklo daleko vyšší objem prostředků než nyní dva samostatné soubory. Zvýšení kvality je také velmi sporné. Požadavek sloučení se neopírá o reálné informace,“ vysvětloval Dolanský.

"Ředitel nemá organizovat protesty"

„Vnímám protesty zaměstnanců. Nicméně odmítám zpochybňování kompetence zaměstnanců ministerstva kultury a pracovní skupiny, která o operní scéně rozhoduje. S fungováním pana Dolanského pověřeného řízením Státní opery Praha nejsem spokojen. Má řídit, a ne organizovat protesty a stávky,“ reagoval Besser.

Podle něj sice varianta sloučení není definitivní, přesto ale poznamenal: "Pan Dolanský je jen pověřený ředitel. Bude vypsáno výběrové řízení, otázkou je, na co bude vypsáno. Zda na ředitele Státní opery, nebo na ředitele transformované příspěvkové organizace ministerstva kultury."

Dolanský se bránil, že žádné protesty neorganizuje, rozhořčil jej však fakt, že svou koncepci ministerstvu předal již na začátku roku, ale žádné odezvy se mu nedostalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám