Hlavní obsah

"Hobití zákon" byl schválen na Novém Zélandu

Novinky, Stanislav Dvořák

Novozélandský parlament schválil nový zákon kvůli natáčení velkofilmu Hobit. Upravuje podmínky pro pracovní smlouvy filmařů. Zákon byl součástí dohody s producenty hollywoodské firmy Warner Bros.

Článek

Společnost Warner Bros. v uplynulých týdnech hrozila, že natáčení Hobita přesune do jiné země, protože herecké odbory nesouhlasily s horšími podmínkami pro novozélandské pracovníky.

Protože projekt představuje přímou investici asi půl miliardy dolarů a navíc má další milióny přinést nepřímo, např. díky turismu, vláda se rozhodla jednat. Ministryně práce uvedla, že nechce vidět mizet tisíce pracovních míst, vyjednávání s Hollywoodem se účastnil samotný premiér John Key.

Opozice ale vidí takový krok ve prospěch jednoho podniku jako cestu do pekel. "Co udělá vláda příště? Podlehne jakékoli nadnárodní společnosti, která požádá o zmírnění pracovních standardů výměnou za nějakou investici?" rozčílil se Charles Chauvel z novozélandské Labour Party.

Vláda vyšla producentům velmi vstříc. Nabídla další daňové úlevy, pomoc s marketingem a navíc ještě změnu zmíněného zákona. Podle něj nejsou filmaři normální zaměstnanci ale spíše nezávislí podnikatelé. Odbory požadovaly, aby novozélandští herci a další pracovníci dostali smlouvy jako plnohodnotní zaměstnanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám