Hlavní obsah

Krumlovský úřad zabavil Slovanskou epopej v exekuci

Právo, miv, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravský Krumlov
Aktualizováno

Městský úřad Moravského Krumlova vydal exekuční příkaz, jímž zabavil Slovanskou epopej. Převzal ho ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka, který na nádvoří zámku jednal se zástupcem Incheby Radovanem Ježovičem.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Role s plátny

Článek

"Je to úplný nonsens. Musíme se poradit s právníky," řekl Bufka. Výsledkem jednání s Ježovičem byl ovšem příslib Incheby, že umožní vstup pracovníků galerie s potřebnou technikou do jejich objektu. Galerie dodá plán prací a dokument o pojištění, ze kterého by hradila případné škody na majetku Incheby.

Ježovič ale požaduje omluvu pražského magistrátu a stažení žaloby na Inchebu. Bufka jedná se zástupci města, kteří mu přivezli exekuční rozhodnutí. Řekl, že páteční zákaz manipulace s Muchovou Slovanskou epopejí respektovat nebudou, protože je mu nadřazeno rozhodnutí okresního soudu.

Tajemník městského úřadu v Krumlově za asistence policie zapačetil oba sály zámku, kde je epopej vystavena. Bufka uvedl, že je tím šokovaný a obrátí se na soud ve Znojmě. Postup Krumlova považuje za protiprávní.

John Mucha nechce politický boj

Vnukovi Alfonse Muchy Johnovi se nelíbí, že se Slovanská epopej stala předmětem politického boje. Uvedl to v tiskové zprávě, kterou rozeslal médiím. Reagoval tak na současný vývoj kolem epopeje, kdy se v rámci předvolební kampaně k přesunu obrazů z Moravského Krumlova do Prahy vyjadřují mnozí politici. John a jeho matka Geraldina se domnívají, že by obrazy měly zůstat v Krumlově až do doby, než pro ně Praha postaví nový pavilón. Podle Johnovi nevlastní sestry by ale měly být obrazy do metropole přesunuty už nyní, o což usiluje i Praha.

"Velice mne mrzí politický rozměr kauzy. Překvapuje mne tento předvolební kolotoč a množství stran a osob, které se v kauze začaly angažovat. Toto by si dědeček jistě nepřál," uvedl John Mucha, který je v kontaktu také s potomky Charlese Cranea, který vznik cyklu 20 obrazů platil, a má prý jejich podporu. Craneovi se prý domnívají, že by Slovanská epopej měla zůstat na zámku v Moravském Krumlově a Praha by měla s Johnem Muchou spolupracovat.

Potomci Alfonse Muchy jsou ale v názoru na přesun epopeje do Prahy rozděleni. Nevlastní sestra Johna Jarmila Mucha Plocková, která je nemanželskou dcerou Jiřího Muchy, dlouhodobě podporuje snahu hlavního města přesunout a vystavit obrazy v Praze. Od jednání Johna Muchy se distancuje.

Minulý týden její právní zástupci v prohlášení uvedli: "Paní Mucha Plocková nezastává v uvedené věci stejné stanovisko jako zbylí členové rodiny. Spojování její osoby s panem Johnem Muchou a Geraldinou Mucha v kauze Slovanské epopeje je pro naši mandantku nepřijatelné, neboť ona sama se nepodílí na aktivitách jimi vyvolaných, nesouhlasí s nimi a nepřeje si být s nimi jakkoli spojována."

Mucha obrazy daroval Praze, dohoda o převzetí obrazů ale byla podle zástupců hlavního města uzavřena pouze mezi mecenášem Cranem a Prahou. Proto podle nich nemohou Muchovi potomci vlastnictví epopeje zpochybnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám