Hlavní obsah

Muchova epopej se může stěhovat do Prahy

Moravský Krumlov

Jihomoravský kraj již rozhodl o dalším osudu Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Ruší se tím rozhodnutí o předběžném opatření vydaném Moravským Krumlovem, které zablokovalo manipulaci s Epopejí. Praha by tak mohla cyklus velkoformátových obrazů odvézt z Moravského Krumlova, kde je téměř 60 let vystaven. O rozhodnutí kraje informovala Česká televize.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Část Slovanské epopeje Alfonse Muchy v Moravském Krumlově

Článek

Úředníci kraje rozhodovali o námitkách Prahy proti předběžnému opatření Moravského Krumlova, jenž zakázal manipulaci s epopejí. Radnice opatření vydala na návrh jeho Muchova vnuka Johna, podle něhož není zřejmý majitel díla. Představitelé Prahy chtějí dílo z Krumlova natrvalo odvézt s tím, že jej vystaví v hlavním městě.

Mucha Praze dílo věnoval pod podmínkou, že pro něj město postaví speciální pavilón, což se dosud nestalo. Podle jeho vnuka tím město nenaplnilo podmínky darovací smlouvy, a dílo mu tedy ani nemůže patřit. Muchovi potomci iniciovali dědické řízení, v němž budou žádat, aby jim byla epopej vydána. Souhlasí s jejím umístěním v Praze, ale ne za podmínek nabízených městem.

Kvůli osudu epopeje vznikl spor mezi Krumlovem a Prahou. Tisíce lidí jsou proti stěhování díla s tím, že by mělo zůstat v Muchově rodném kraji. Upozorňují, že Moravský Krumlov dílo po druhé světové válce zachránil před zničením a následně jej vystavil, a to za situace, kdy o něj Praha nejevila zájem. Hlavní město podle nich dílo nepotřebuje, protože má věhlasných památek dost. Krumlov má pouze epopej, na níž je mnoho jeho provozoven, od restaurací až po obchody, závislých.

Ve sporu o epopej je ještě rozhodnutí znojemského okresního soudu, který nařídil dílo Praze vydat, ale jen na dobu jeho vystavení do 31. května příštího roku. Dosud tedy není zřejmé, komu vlastně kolekce 20 rozměrných pláten patří a ani rozhodnutí jihomoravského krajského úřadu tuto záležitost nevyřeší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám