Hlavní obsah

Divadlo na Vinohradech vstupuje do nové sezóny s Kafkou i Havlem

Právo, Radmila Hrdinová

Do nové sezóny vstoupí Divadlo na Vinohradech v pátek premiérou Kafkova Zámku. Uvedení Tylovy a Havelkovy Eurofidlovačky bylo dovětkem minulé sezóny, z níž byla premiéra odložena pro déletrvající zdravotní potíže protagonistů.

Foto: Profimedia.cz

Kafkův Zámek nastuduje podle dramatizace Jana Vedrala režisérka Natalie Deáková s Jiřím Dvořákem v roli zeměměřiče K. jako „lidský, současný příběh člověka, který naráží na nemožnost realizovat své možnosti“.

Článek

Kafkův Zámek nastuduje podle dramatizace Jana Vedrala režisérka Natalie Deáková s Jiřím Dvořákem v roli zeměměřiče K. jako „lidský, současný příběh člověka, který naráží na nemožnost realizovat své možnosti“.

Další premiérou bude adaptace klasické frašky J. N. Nestroye známé i z muzikálové adaptace jako Hello Dolly! Pod titulem Na flámu ji adaptoval dramatik Tom Stoppard a obohatil ji o další rozměr brilantního suchého britského humoru. Nastuduje ji režisér Zdeněk Černín.

Shakespearovu tragédii Caesar uvede se souborem jako režisér umělecký šéf Martin Stropnický. „Bude to hra o moci a mužském světě, v níž se objeví i téma ukradeného činu, které by mohlo volně rezonovat s tématem ukradené revoluce v listopadu 1989. A nevylučuji ani přítomnost humoru,“ řekl o svých plánech Stropnický na setkání s novináři.

Rostandův Cyrano se Stropnickým

Sezónu na velkém jevišti pak zakončí Kohoutova úprava Rostandova Cyrana, v němž titulní postavu vytvoří Stropnický v partnerství s Dagmar Havlovou a Pavlem Baťkem v režii Vladimíra Morávka. „Bude to takové generační řešení,“ přiblížil obsazení Cyrana Stropnický.

Na zkušebně uvede režisér Michal Pavlík Strindbergův Tanec smrti s Ladislavem Frejem, Hanou Maciuchovou a Jaromírem Medunou a jako inscenované čtení se tam objeví text kanadského dramatika Michela Tremblaye Albertina pro šest hereček různých generací.

Tak by měla v ideálních představách uměleckého vedení vypadat právě začínající vinohradská sezóna.

„Bylo by naivní domnívat se, že nás minou úsporná opatření, minimálně v rovině snížení mzdových prostředků. Pokud by se snížení týkalo celkové dotace, pak bychom asi nemohli realizovat všechny premiéry. V prvním pololetí jsme měli menší návštěvnost, což se odrazilo v tom, že tržby byly o 1,6 miliónu nižší,“ uvedl ředitel DNV Jindřich Gregorini.

Nové tváře - Stryková a Příkazký

„Budeme muset šetřit i na inscenacích. Nejsem zastánce opulentních inscenací za každou cenu, ale k velkému divadlu velké inscenace patří,“ podotkl Stropnický a upozornil na stárnoucí divadelní technologie, které vyžadují investice.

Do nové sezóny vstupuje vinohradský soubor se dvěma novými tvářemi – Janou Strykovou a Lukášem Příkazkým, kteří se představí již v Kafkově Zámku.

S divadlem se v nové sezóně rozhodl volně spolupracovat i exprezident a dramatik Václav Havel. V roli „stálého externího konzultanta“ za symbolický roční honorář 120 Kč hodlá uplatňovat své zkušenosti ze sledování vinohradské scény.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám