Hlavní obsah

Festival pouličního divadla je Za dveřmi, přijedou i divadelní Rolling Stones

Novinky, Karolina Zarzycká
Praha

Ve čtvrtek 9. začíná v Praze 2. ročník jedenáctidenního festivalu pouličního a outdoorového divadla Za dveřmi, jenž nabídne představení pro děti, pouliční variace pro dospělé i vizuálně divadelní produkce. Mezi účinkujícími soubory budou například Teatr Novogo Fronta i Teatr Ósmego Dnia.

Článek

Legendární soubor Teatr Ósmego Dnia z polské Poznaně vystoupí v sobotu 11. září v Hale Thámova. Během své historie se polská parta ocitla na vrcholu slávy i v zatracení a emigraci. Jejich existence připomíná život rockové legendy, a možná i proto bývá označován za divadelní Rolling Stones.

Společně s Teatrem Ósmego Dnia dorazí i režiséři dokumentu o tomto seskupení Joannu Helander a Bo Perssona při pražské premiéře jejich stejnojmenného filmu. Po projekci proběhne unikátní konference Nezávislé a pouliční divadlo v době totality a dnes.

Karneval, workshopy i filmy

O víkendu se uskuteční i přehlídka průvodového divadla a umění Pražský karneval. Pátý ročník této akce bude po propojení s festivalem Za dveřmi obohacen o divadelní dílny a workshopy a více se zaměří právě na ukázky průvodového divadla.

"Za zmínku jistě stojí i Site Specific Projekt Teatru Novogo Fronta Capax. Již od začátku července připravuje tento mezinárodní soubor představení, v němž účinkují zahraniční umělci, kteří svůj život spojili s Prahou. Rád bych zmínil projekt Střípky z Vysokého snění, který vůbec poprvé v Čechách poodhalí publiku, čím se sdružení V.O.S.A. prezentuje v rámci doprovodných programů české expozice na světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji," nalákal zájemce o pouliční kulturu organizátor festivalu Jakub Vedral

K tématu, jakým způsobem se vybírají konkrétní divadelní a kabaretní umělci pro festival outdoorového divadla, Vedral  doplnil: "Přestože nedostáváme velké dotace, jezdíme po světě a aktuální divadelní dění sledujeme. Jsme přesvědčeni, že smyslem pouličního a outdoorového divadla je směřovat veškerou energii k divákům s důvěrou, že se vrátí."

Z programu Za dveřmi

9. 9. Hala Thámova, Praha 8

20.30 TEATR NOVOGO FRONTA (CZ/RU)

11. 9. Hala Thámova

20.30 TEATR ÓSMEGO DNIA (PL)

12. 9. Voršilská zahrada, Praha 1 (vstup volný)

14.00 JÁ TO JSEM: Pinocchio

17.00 STUDIO DELL´ARTE: Šípková Řůženka

13. 9. Piazzeta Nové scény ND (vstup volný)

16.00 V.O.S.A.: Střípky z Vysokého snění

Prostor Underground, Praha 8

19.00 TEATR NOVOGO FRONTA

Hala Thámova

20.30 DIVADLO CONTINUO: Finis Terrae

14. 9. Prostor Underground

19.00 TEATR NOVOGO FRONTA

Střelecký ostrov

20.30 DÉCALAGES+ OBŘÍ BROSKEV

15. 9. Prostor Underground

19.00 TEATR NOVOGO FRONTA

16. 9.  Prostor Underground

19.00 TEATR NOVOGO FRONTA

17. 9. Prostor Underground

19.00 TEATR NOVOGO FRONTA

18. 9. Park Parukářka, Praha 3

18.00, 20.00 TEATRO TATRO (SK)

19. 9. Piazzeta Nové scény ND (vstup volný)

17.00, 19.00 420PEOPLE (CZ/JAP)

Vstupenky na jednotlivá představení, pokud není vstup volný, jsou v prodejnách Ticketstreamu a před dvě hodiny před představením.

Reklama

Výběr článků

Načítám