Hlavní obsah

Toyen hvězdou mezi surrealistickými múzami

Právo, Peter Kováč

Česká malířka Toyen se stala hrdinkou knihy Spiele der Frauen (Hry žen), kterou o surrealistických múzách vydala německá historička umění Karoline Hilleová. Ta se systematicky zabývá osudy žen v moderním umění. Napsala úspěšnou knihu o přítelkyních surrealistického malíře Maxe Ernsta a životopisy prvních průkopnic malířské avantgardy, jakými byly Valadonová, Münterová, Delaunayová a Popovová.

Foto: ČTK

Malířka Toyen s Jindřichem Štýrským

Článek

Hry žen jsou vyprávěním o osudech deseti umělkyň, které bezprostředně souvisejí s meziválečným surrealismem. Claude Cahunová, Leonora Carringtonová, Leonora Finiová, Dora Maarová, Lee Millerová, Meret Oppenheimová, Kay Sageová, Dorothea Tanningová, Toyen a Unica Zürnová jsou podle Hilleové nejvlivnější dámy evropského hnutí, které k životu probudil v Paříži básník André Breton.

Některé z nich začínaly jako milenky či modelky protagonistů surrealismu, jiné se od počátku vrhly na samostatnou uměleckou dráhu, ať už jako malířky, fotografky nebo autorky bizardních objektů.

Hilleová dokazuje, že jejich cesta na výsluní byla vždy mnohem složitější a trnitější než v případě mužů, jako byli Dalí či Ernst.

Největší pozornost pro Toyen

Toyen je v knize věnována největší pozornost. Autorka ji považuje za průkopnici mezi surrealistkami, ze všech nejvýznamnější a nejinspirativnější. Do výběru barevných reprodukcí se doslal i obraz Toyen Spící z roku 1937, který na aukci pražského Pictura dosáhl v březnu 2009 závratné ceny 23,3 miliónu korun a patří mezi nejdražší díla českého surrealismu.

Knihu Spiele der Frauen vydalo německy nakladatelství Belser Verlag, které už loni publikovalo obsáhlý katalog výstavy o pařížském a pražském surrealismu, jež se uskutečnila v německém Ludwigshafenu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám