Hlavní obsah

Mat a Pat v Brně radí, jak opravit děravou střechu

Brno

Jak opravit díru ve střeše, kterou prší do domu, "poradí" od soboty návštěvníkům brněnské galerie Baron Trenck Gallery známé večerníčkové postavičky nešikovných kutilů Pat a Mat. V galerii začala výstava známých večerníčků a pohádek z tvorby pro děti Ateliérů Bonton Zlín.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Expozice Mata a Pata na brněnské výstavě.

Článek

Malí i velcí návštěvníci zde mají možnost zhlédnout loutky, animace, scénáře či kulisy, které pomáhaly bavit i uspat české děti od druhé poloviny minulého století a činí tak do současnosti.

"Jsou tu třeba kulisy dílny Pata a Mata, kam dvojice chodí hledat, když je cokoliv napadne," říká Jan Maroušek, který výstavou provází. Na děti zde čekají i kulisy dalších pokojů a model domečku dvojice. Vzhledem k deštivému počasí diváky pobaví třeba vystavený scénář k epizodě Pat a Mat opravují střechu, kdy se postavičky snaží "originálním" způsobem vyměnit prasklou tašku.

Pat a Mat se "narodili" v roce 1976 v tvůrčí dílně režiséra Lubomíra Beneše a výtvarníka Vladimíra Jiránka. Jednotlivé díly seriálu vznikaly například v dílně společnosti Krátký film Praha nebo na Slovensku, v letech 2003 a 2004 byly epizody Pat a Mat se vracejí natočeny právě ve zlínských ateliérech.

Vedle těchto postaviček ukazuje výstava i animace, pozadí nebo rozkresy pro výrobu loutkových filmů jako Vzpoura hraček, Zlatovláska nebo Pasáček vepřů.

Výstava, na které mají děti možnost se i výtvarně vyřádit v dětské dílně, potrvá do 28. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám