Hlavní obsah

V pražském Lichtenštejnském paláci se rozezní tradiční japonské nástroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtý ročník přehlídky European Shakuhachi Festival se koná od 26. do 30. srpna v prostorách pražského Lichtenštejnského paláce. Nabídne přední tuzemské i světové hráče na japonské tradiční nástroje, taneční představení, workshopy, přednášky, kurzy i projekce japonských filmů. Festival pojmenovaný po japonské bambusové flétně šakuhači představí tento nástroj ve staré duchovní hudbě i v experimentálních skladbách ze západního světa.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní koncert festivalu 28. srpna pod názvem Japonská hudba: tradice a současnost představí slavné hráče na japonské nástroje koto, šamisen a šakuhači, kteří zahrají skladby tradiční i soudobé, sólové i ansámblové.

Článek

Festival, jehož motto zní "hudba, kterou jste neslyšeli", zahájí 26. srpna na nádvoří Lichtenštejnského paláce šakuhači. Ve spojení japonské flétny s elektronikou se představí Jean Francois Lagrost, Jim Franklin, Christopher Yohmei či Data-live a Dj Nemesys. Podle pořadatelů zazní soudobá hudba s využitím vícekanálového zvuku i šakuhači s živě hranou elektronikou.

Další den bude v galerii Lichtenštejnského paláce patřit duchovním a esoterickým skladbám japonských mnichů komusó. Jedním z účinkujících bude i uznávaný expert na tuto hudbu Zenpó Šimura.

Zahrají na japonské nástroje koto, šamisen a šakuhači

Hlavní koncert festivalu 28. srpna pod názvem Japonská hudba: tradice a současnost představí slavné hráče na japonské nástroje koto, šamisen a šakuhači, kteří zahrají skladby tradiční i soudobé, sólové i ansámblové. Hru na šakuhači v podání Christophera Yohmeiho doprovodí zvláštní host koncertu tanečník divadla nó Akira Macui.

Foto: Profimedia.cz

Lichtenštejnský palác v Praze

"Bude to relativně posluchačsky nejpřístupnější koncert festivalu, rozhodně více než následující nedělní koncert soudobé a avantgardní hudby na japonské nástroje, na který se osobně těším nejvíce," uvedl Matvija. Dodal, že za pozornost zejména kvůli pozoruhodnému zvuku také stojí japonské filmy, jejichž autory jsou studenti.

Virtuózní hráč na šakuhači Šinzan Jamamoto

Vstupné na úvodní den European Shakuhachi Festivalu je volné, další dny zájemci zaplatí za večer 150 korun. Festival podle pořadatelů navštěvují zástupci japonské komunity a lidé, kteří mají zájem o dosud nepoznanou hudbu.

Matvija připomněl, že festival se letos může pochlubit vzácnými hosty, jakými jsou virtuózní hráč na šakuhači Šinzan Jamamoto, hráčka na koto a šamisen Kikuko Satoová nebo etnomuzikolog, skladatel a zároveň ředitel festivalu Vlastislav Matoušek.

Reklama

Související témata:

Související články

Mariánské Lázně budou žít Chopinem

Čtvrtečním koncertem v sále Casina začíná v Mariánských Lázních 51. ročník Chopinova festivalu. Jeden z našich nejstarších hudebních festivalů pořádá Chopinova...

Festivalové graffiti ozdobilo centrum Bohumína

Tři desítky tvůrců graffiti z Česka, Polska a Slovenska vytvořily zhruba 200 metrů dlouhou přehlídku svého umění na zeď kolem bývalých kasáren v Bohumíně na...

Výběr článků

Načítám