Hlavní obsah

První den Colours of Ostrava: čtyřdenní hudební šílenství začalo

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

S napětím očekávaný a letos zcela vyprodaný devátý ročník hudebního festivalu Colours of Ostrava, na který si koupilo vstupenku 25 tisíc lidí, je v plném proudu. Čtvrteční úvodní program nabídl zatím jen malou ochutnávku žánrové pestrosti, na kterou jsou návštěvníci festivalu zvyklí a která se v plné síle ukáže v následujících třech dnech.

Foto: Aleš Honus, Právo

Korejský soubor Dulsori na festivalu Colours of Ostrava

Článek

O zahájení čtyřdenního všestylového maratónu se ve čtvrtek postaralo seskupení The Gypsy Queens and Kings. Největší světové hvězdy soudobé romské hudby nabídly v Ostravě strhující dvouhodinové vystoupení plné vynikajících hráčských výkonů a divokého i něžného cikánského temperamentu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Gipsy Queens and Kings na festivalu Colours of Ostrava

Srdce publika si pak na další scéně získali členové americké kapely Open Hands, kteří přivezli špičkový jazz v absolutně virtuózním podání a podařilo se jim emotivními hráčskými výkony doslova uhranout publikum.

Foto: Aleš Honus, Právo

Američtí Open Hands na festilvau Colours of Ostrava

Exotickou ochutnávkou a zároveň jedním z festivalových překvapení bylo pro mnohé návštěvníky vystoupení korejského souboru Dulsori, který zaujal energickou hrou na obrovské bubny, rozestavěné téměř po celé ploše pódia. Představení plné neustálého pohybu, světel a barevných kostýmů, ve kterém nechyběly ani prvky akrobacie, si získalo srdce početného publika.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dánská skupina Valravn na festivalu Colours of Ostrava

O závěr programu se pak postarala dánská kapela Valravn s charismatickou zpěvačkou Annou, která svou barvou hlasu mnohým připomněla islandskou Björk. Kapela předvedla úchvatnou směs severské lidové hudby a dynamické taneční elektroniky.

Newyorská scéna ohromuje svou krásou

Festival Colours of Ostrava už ve čtvrtek představil svou letošní novinku – v hlavním pavilónu Černé louky vznikla velkolepá New York City Stage, na jejíž překrásné výzdobě, domyšlené do nejmenších detailů, si pořadatelé dali opravdu záležet. Během čtyř dnů se v tomto stylovém newyorském megaklubu představí osmnáct kapel, které žijí nebo tvoří v New Yorku. Program na newyorské scéně ve čtvrtek zahájila vycházející hvězda amerického moderního jazzu, zpěvák José James.

Foto: Aleš Honus, Právo

Publikum na festivalu Colours of Ostrava

Foto: Aleš Honus, Právo

Korejský soubor Dulsori na festivalu Colours of Ostrava

Festival bude pokračovat dnes už na všech šestnácti scénách. Největšími dnešními lákadly a zaručenou sázkou na mimořádný posluchačský zážitek jsou noční koncerty jazzmana Erica Trufaze, britských progresivistů Porcupine Tree ale také například odpolední kostelní koncert izraelské zpěvačky Mor Karbasi, která oživuje starobylé sefardské balady. Tuzemskou hudební scénu dnes budou zastupovat například Wohnout, Skyline, Lenka Filipová, Charlie Straight a mnoho dalších.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám