Hlavní obsah

Colours of Ostrava nabídne scénu věnovanou New Yorku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno z velkého množství pódií devátého ročníku festivalu Colours of Ostrava bude letos věnováno pouze New Yorku. V pondělí o tom informovali pořadatelé. Zaměření na vybraný světový region, který se bude každým rokem měnit, se má stát novou festivalovou tradicí.

Článek

Jako první přichází letos na řadu New York a jeho současné kapely různých žánrů. „Jeden z pavilónů ve festivalovém areálu na výstavišti Černá louka se promění v newyorský klub, a to výzdobou, uspořádáním, ale především stylovou muzikou, která bude žánrově sahat od jazzu a písničkářství až po výbušný punk, ska a funky,“ uvedl mluvčí festivalu Jiří Sedlák. New York Stage bude mít podle něj částečně stolové uspořádání s dostatkem barů a omezenou kapacitu pro zhruba 1600 diváků.

Newyorská scéna na Colours nabídne například proslulého zpívajícího baskytaristu Fernanda Saunderse, který v minulosti spolupracoval s Lou Reedem. „Z New Yorku do Ostravy dorazí také punkový bubeník Marky Ramone se svojí kapelou Blitzkrieg, funkový klavírista Don Blackman, jazzově-soulový zpěvák José James, bubeník Thierry Arpino s kapelou Essouna a operní zpěvačkou Marie-Eve Tremblay a také písničkář Ari Hest,“ uvedl mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

 Laco Déczi i Zuzana Stivínová

Newyorská festivalová scéna představí také kapelu Brooklyn Funk Essentials, hrající směs funky, acid jazzu, hip hopu, reggae, dubu a slam-poetry, a také seskupení New York Ska Jazz Ensemble, jež předvádí výbušný koktejl jazzu, ska a reggage. Na festivale také zahraje newyorský trumpetista československého původu Laco Déczi a také Češka Zuzana Stivínová, která nyní v New Yorku žije.

„Protože mě newyorská hudba fascinuje a baví, po loňských Colours mě napadlo připravit pro diváky takový malý New York, přenést je do jeho atmosféry,“ uvedla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Festival Colours of Ostrava se letos uskuteční od 15 .do 18. července. Mezi jeho hlavní hvězdy budou patřit již oznámení  The Cranberries, Iggy Pop, Brendan Perry, Gypsy Queens and Kings, Afro Celt Sound System, Regina Spector, Porcupine Tree, Jazza Jazzist, Erik Truffaz a mnoho dalších kapel z celého světa i z České republiky.

Festival už je téměř vyprodán, v předprodejích jsou k dispozici už jen poslední tři tisíce vstupenek. Podrobnosti o programu a velké množství ukázek z tvorby kapel jsou k dispozici na stránkách www.colours.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám