Hlavní obsah

Sebevědomý pop amerických Gossip

Novinky, Jan Šída

Lesbická vokalistka Beth Ditto, frontmanka Gossip, se s dnešním kultem krásy popových bohyň naprosto míjí. Má téměř sto kilo živé váhy, nepoužívá deodoranty a nesnáší depilaci. Patří mezi nejvýraznější zjevy současné hudební scény. O tom se mohli na vlastní oči v sobotu večer přesvědčit fanoušci v pražském klubu SaSaZu.

Článek

Už s prvními tóny bylo jasné, že frontmanka ve vypasovaných černobílých šatičkách rozhodně komplexy netrpí. Bylo jí doslova plné pódium – tančila (což je v jejím případě výkon), gestikulovala i děkovala česky. Především ale skvěle zpívala (potěšitelné pro nás je, že zpěvačka předkapely Toxique Klára Vytisková za ní nikterak nezaostávala).

Zbytek kapely, tedy kytarista (i klávesista), bubenice a baskytarista, si hleděli nástrojů a do „one woman show“ nikterak nezasahovali. Beth si zkrátka vystačila sama a publikum její emotivní projev ocenilo měrou vrchovatou.

Když zazněly skladby jako Dimestore Diamond nebo Men In Love (z alba Music For Men), masa fanoušků jí vzdávala velkolepý hold. Největší aplaus pak sklidila proslulá píseň Heavy Cross, končící základní předpřídavkový blok. Nejvíce však publikum ocenilo, když buclatá zpěvačka sešla mezi ně a procházejíc sálem se s každým objímala a fotila.

Gossip předvedli nejen skvělou muziku, ale zvedli i leckomu sebevědomí. Nemusíte mít prostě ideální míry 90–60–90, a přesto se z vás může stát svébytná osobnost i hvězda šoubyznysu. Beth Ditto je toho příkladem více než výmluvným.

Reklama

Související články

Gossip: punk odešel na diskotéku

Nevíte, kde skončil punk? Podle některých umřel, podle jiných ještě není dead. Možná, že všichni punkeři skončili na diskotéce, kde hraje skupina Gossip v čele...

Gossip přivážejí dance-punk

Do ČR dorazí dance-punková kapela The Gossip, jedna z poměrně nových partiček, které roubují kytary na rovné disko rytmy, ale dokážou se při tom vyhnout čistě...

Výběr článků

Načítám