Hlavní obsah

Budějovice podpořily Kaplického Rejnoka

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánovanou stavbu kongresového a koncertního centra v Českých Budějovicích, kterou navrhl architekt Jan Kaplický a přezdívá se jí Rejnok, podpořili ve čtvrtek tamní zastupitelé, když schválili změnu územního plánu ve prospěch této unikátní budovy.

Článek

Umožnili tak Jihočeské společnosti přátel hudby, která chce síň stavět v bývalém kasárenském areálu v českobudějovických Čtyřech Dvorech, zahájit kroky vedoucí k získání klíčového stavebního povolení a následné realizaci.

„Jsem maximálně spokojený. Osvícené rozhodnutí zastupitelů znamená, že se bude moci postavit prakticky třetí největší stavba v Českých Budějovicích, a to po Černé věži a náměstí Přemysla Otakara II.,“ řekl Právu předseda zmíněné společnosti Antonín Kazil, který po rozhodnutí ihned volal architektce Evě Jiřičné, která projekt Rejnoka po úmrtí Kaplického převzala.

„Na základě tohoto usnesení se dáme do práce a začneme připravovat dokumentaci k územnímu rozhodnutí. Chtěl bych, abychom v roce 2013 stavbu dokončili a 2014 zahájit provoz,“ vysvětlil Kazil.

Koncertní síň ponese název Antonína Dvořáka. Skládá se ze dvou sálů, pro 400 a 1000 lidí. Jsou zde i 1200 metrů čtvereční komerčních prostor, kavárny, restaurace a podzemní parkoviště, aby provoz byl ufinancovatelný.

Stavba je unikátní nejen vzhledem, ale i vnitřních uspořádáním a akustikou. Stěny za pódii jsou prosklené, zvenku vypadají jako oči. Jsou směřovány do přírody, a tak se pozadí za koncertními umělci bude měnit v závislosti na počasí či době koncertů. Stavba si podle odhadů vyžádá asi dvě miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám