Hlavní obsah

Videoart v USA má i českého zástupce

Washington

Na přehlídce evropského videoartu, která je v těchto dnech k vidění ve Washingtonu, se představuje i český umělec Jan Pfeiffer. Kromě jeho prací jsou v tamní Národní galerii portrétů vystavena i díla zastupující ostatní země Evropské unie.

Článek

Jan Pfeiffer studuje na pražské Akademii výtvarného umění. Svá díla vystavoval v Evropě, Americe i Asii. Loni se stal vítězem české části mezinárodní ceny Essl Award pro mladé výtvarníky ze střední a jihovýchodní Evropy.

Výstava, již zaštítilo nynější španělské předsednictví unie, hodlá seznámit americké publikum se současným evropským videoartem a umělci, kteří se mu věnují.

"Tyto novější formy vizuálních umění, kterým se mladší tvůrci hojně věnují, tu nejsou až na výjimky snadno přístupné. Jde přitom o formu, která je ve všech našich zemích velmi populárním médiem," uvedl Jorge Sobredo ze španělské ambasády ve Washingtonu.

Španělské předsednictví vyzvalo každou členskou zemi, aby na přehlídku zaslala tři krátká videa. Porota složená z pracovníků Amerického univerzitního muzea při Katzenově centru umění, Phillipsovy sbírky a Smithsonovy národní portrétní galerie a umělce Jeffersona Pindera z nich pak vybrala díla na výstavu. Přehlídka začala v úterý a skončí v sobotu.

Reklama

Související články

Evropský festival Arts & Film v Telči

Šestý ročník filmového festivalu o evropském umění Arts&film se bude konat od 25. do 26. června v Telči. Celkově je letos přihlášeno přes třicet zemí.

Výběr článků

Načítám