Hlavní obsah

Afro Celt Sound System zazní na Colours of Ostrava

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Irský zpěvák Iarla O´Lionáird, známý i u nás například spoluprací s kapelou Čechomor, kromě vystoupení s jeho domácí formací Afro Celt Sound System přidá na festivalu Colours of Ostrava výjimečný sólový koncert v kostele.

Článek

Hlas starodávné irské hudební tradice sean nós – zapomenutého způsobu osamoceného zpěvu bez jakéhokoliv doprovodu, určený pouze pro okruh vyvolených – tak doplní program na této scéně, která vždy nabízí duchovní atmosféru a možnost hlubokého soustředění a ponoření do hudebních prožitků.

Písně sean nós pocházejí často až z pohanských dob a mají pevně danou strukturu. Iarla O´Lionáird je díky spolupráci s Peterem Gabrielem, který ho pozval do studií Real World Records, a zpívání s Afro Celt Sound System přenesl do současného světa elektronické a ambientní hudby.

Koncert v kostele nabídne písně sean nós a éterický hlas Iarly v čisté původní podobě. Kromě Iarly O´Lionáirda se na kostelní scéně v průběhu Colours of Ostrava představí například izraelská zpěvačka Mor Karbasi se starobylými sefardskými písněmi, vietnamská zpěvačka Huongh Thanh s hlasem, při kterém prý tají ledovce, finská akordeonistka Maria Kalaniemi nebo domácí kytarista Štěpán Rak s Alfrédem Strejčkem a dokonce kapela Please the Trees.

Další potvrzené zahraniční kapely na Colours of Ostrava
Iggy & The Stooges, The Cranberries, Regina Spektor, Afro Celt Sound System, Jaga Jazzist, Erik Truffaz & Sly Johnson feat. Philippe Garcia, Brendan Perry, Open Hands, Acoustic Ladyland, Porcupine Tree, Alamaailman Vasarat, The Proclaimers, Sophie Hunger, Mookomba, Dulsori, Oy Division, A Hawk And a Hacksaw, El Gran Silencio, Peyoti for President, Valravn, Huong Thanh, Nive Nielsen, The Gypsy Queens and Kings, Zion Train, Dubmarine...
Z tuzemské scény jsou v tuto chvíli potvrzeni
Blue Effect, Circus Ponorka, Čechomor, Duende, Gang Ala Basta, Goodfellas, Charlie Straight, Ida Kelarová, Lenka Filipová, Marek Ztracený, Marta Kubišová, Midi Lidi, MIG21, Please the Trees, Post-It, Skyline, Sunflower Caravan, Štěpán Rak, The Cornflakes, Tomáš Klus, United Flavour, Visací zámek, Wohnout, W.W.W. či Zrní.

Colours of Ostrava nabídnou návštěvníkům celkově na dvanácti venkovních i vnitřních scénách přes sto zahraničních a domácích kapel, DJs, divadel, dále pak filmy ve spolupráci s Letní filmovou školou, diskuse ve spolupráci s týdeníkem Reflex, workshopy i dětský svět.

Iarla Ó Lionáird

Charismatický Iarla O’Lionáird se narodil v malé jihoirské vesničce Cúil Aodha, v tomto samotném srdci sean nós, v roce 1964. Vyrůstal s dvanácti sourozenci. „Naše vesnice byla odříznutá od okolního světa a staré písně a příběhy tu mají svou platnost dodnes. Hudba provázela celé mé dětství; vyrůstal jsem s tím, že ze mne bude zpěvák, básník nebo muzikant,“ vzpomíná Iarla, jehož rodiče i prarodiče patřili k uznávaným zpěvákům sean nós; tetička Elizabeth Cronin dokonce natáčela ve čtyřicátých letech pro legendárního Alana Lomaxe.

Iarla svým zpěvem odmalička vyhrával v Irsku snad všechny hudební soutěže.

V šestnácti to vyřešil odchodem do Dublinu, kde učinil nejdůležitější krok své kariéry: v roce 1989 si koupil album Petera Gabriela Passion a napsal mu dopis. Gabriel ho následně pozval do svého studia Real World, aby se připojil k Afro Celt Sound System. Sean nós v tu chvíli prošel revoluční přeměnou: Iarla ho zakotvil uprostřed techna, našel impozantní způsob, jak jedinečnou tradici představit světu.

Reklama

Výběr článků

Načítám