Hlavní obsah

Chystá se rekordní dražba Moneta, Picassa, Van Gogha za sedm miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýnská aukční síň Christie´s chystá v červnu dražbu, která by podle jejích odhadů mohla vynést 164-231 miliónů liber (až sedm miliard korun). Dosavadní evropský rekord je 183 miliónů liber. V dražbě budou nabídnuty také Lekníny od Claudea Moneta a portrét od Pabla Picassa z jeho modrého období, oba odhadované na 30 až 40 miliónů liber.

Článek

Uváděné částky potvrzují nový rozmach mezinárodního trhu s uměleckými díly po krátkém propadu po vypuknutí světové finanční krize. Podle Reuters není při nynějších rekordních cenách uměleckých děl překvapivé, že majitelé nejcennějších z nich jsou ochotni prodávat.

Do dražby půjde kromě dvou zmíněných ještě 62 dalších děl, mezi nimi i některá od Vincenta van Gogha a Gustava Klimta.

Nabízené Monetovy Lekníny byly poprvé předvedeny na pařížské výstavě v roce 1909, kde umělcovy studie účinku světla na jeho zahradu v Giverny sklidily kritickou odezvu.

Portrét od Picassa dává do dražby nadace známého hudebního skladatele Andrewa Lloyda Webera.

Reklama

Související články

Picassův Piják absintu jde do dražby

Slavný Picassův obraz Piják absintu, který loni v prosinci po mimosoudním vyrovnání připadl britskému skladateli Andrewovi Lloydu Webberovi, jde nyní v Londýně...

Výběr článků

Načítám