Hlavní obsah

100 + 1 píseň přinese zatím největší kompilace k padesátileté historii Spirituál kvintetu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesátiletou historii Spirituál kvintetu mají zachytit čtyři disky kompilace 1960-2010 (100 nejkrásnějších písní +1), která vyjde 28. května u Supraphonu. Z archívů všech firem, kde v průběhu desetiletí nahrávali, vybíral Jiří Tichota.

Článek

"Doktor Tichota prošel veškerý natočený materiál a vytvořil z něj logické celky. Období let 1967 až 1985 (Zelené pláně), 1985 až 1992 (Pískající cikán) a 1992 až 2009 (Vláček) dostala vždy po jednom cédéčku, na tom posledním pak najdete písně renesanční a vánoční," uvedl Zdeněk Brouček ze Supraphonu.

Supraphonské a pantonské archivy byly doplněny o řadu licenčních výpůjček tak, aby profil kapely a muziky byl co nejúplnější. S přispěním firem Pupava, Sony, Universal a EMI se tak podařilo dosáhnout maximální pestrosti, včetně ukázek z aktuálního alba.

Nahrávky dosud největší kompilace Spirituál kvintetu byly také zvukově ošetřeny a bohatý booklet přinese řadu dobových zajímavostí. Spirituál kvintet byl u nás prvním souborem, který programově šířil černošské spirituály, přičemž byl ovlivněn folkovými i renesančními vlivy. Existuje půl století a jeho složení se mnohokrát měnilo. Navzdory názvu dnes není kvintetem.

Reklama

Výběr článků

Načítám