Hlavní obsah

Chcete nás pošpinit, útočí na režisérku oscarového hitu Smrt číhá všude Argentina

Novinky, Stanislav Dvořák

Kathryn Bigelowová se po extrémně úspěšném iráckém dramatu Smrt číhá všude pustila do další problematické oblasti, drogami promořeného pohraničí Paraguaye, Argentiny a Brazílie. Tamní úřady se hned ozvaly, že si takový film nepřejí.

Článek

Paraguayské a argentinské úřady oznámily, že s režisérkou nebudou spolupracovat. Myslí si, že film je určitě poškodí. Měl by se zabývat oblastí mezi třemi jihoamerickými státy, která je prorostlá organizovaným zločinem, a navíc je mafie údajně propojena s islámskými teroristy, kterým dodává finance.

Paraguay a Argentina se o projektu, který se předběžně jmenuje Trojí hranice, už nyní vyjadřují uraženě.

"Byli jsme rozhořčeni, když jsme zjistili, že chtějí region sdílený třemi jihoamerickými zeměmi zobrazit v negativním světle," uvedl podle BBC argentinský ministr turistiky Enrique Meyer.

Jeho paraguayská kolegyně Liz Cramerová se domnívá, že to oblast poškodí i ekonomicky. "Chtějí nás ukázat jako světové padouchy," postěžovala si.

Region je znám pašováním i tím, že tam sídlí větší arabská komunita. Podle USA jde o zdroj peněz pro islámské ozbrojence, což Brazílie, Argentina a Paraguay odmítají.

Politici ve třetím světě rádi filmy zakazují

Protesty politiků proti filmům nejsou ničím novým. V Jižní Americe už vzbudil vášně i poměrně nevinný díl seriálu Simpsonovi, který ukázal místní neveselé podmínky v tamních sirotčincích. Nejslavnější je ale aféra Kazachstánu, který hystericky brojil proti bláznivé komedii Borat.

Kathryn Bigelowová dnes patří k nejslavnějším světovým režisérkám. Na rozdíl od většiny žen za kamerou se ve filmech zabývá válkami, kriminalitou a násilím. Největší úspěch jí přineslo ponorkové drama K-19 stroj na smrt a aktuální film Smrt číhá všude, oceněný šesti Oscary. Většina jejích dalších snímků ovšem spadá do průměru až podprůměru.

Reklama

Výběr článků

Načítám