Hlavní obsah

Nová CD - Karel Gott, Jan Burian i Katapult

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden mezi novými nahrávkami najdete desku, na které uslyšíte, jak to vypadá, když Karel Gott zpívá lidovky s cimbálovou kapelou. Z českých titulů jmenujme ještě Jana Buriana s deskou Dvanáct druhů samoty, nebo zbrusu nový Katapult 2010 a jejich Radosti života.

Článek

Karel Gott: Lidovky mého srdce

Legenda českého popu Karel Gott nahrál desku lidových písní Lidovky mého srdce. Jde vskutku o zcela srdeční záležitost: náhodné setkání s moravskou cimbálovou muzikou Ladislava Pavluše zahájilo několikaleté setkávání ve studiu a postupné natáčení. Producent alba Ladislav Pavluš s Karlem Gottem pečlivě procházeli desítky možných předloh, aby nevznikly jen tak nějaké nové verze, ale ty nejsprávnější.

Měřítkem byl vždy Gottův osobní vztah ke konkrétní písničce, spokojenost s aranží a vlastním zpíváním: rozhodně se nebrala "první dobrá". Ještě letos v únoru se tak našla a natočila další píseň, přidaná k původně už definitivní sestavě. Karel Gott nepředstírá, že je autentickým pěvcem těchto lidových či zlidovělých písniček. S důvěrou vám ale předkládá to, co má z tohoto repertoáru celoživotně sám opravdu nejraději.

Supraphon

Melissa Etheridgeová: Fearless Love

Písničkářka se srdcem rockerky Melissa Etheridgeová nahrála desáté studiové album své kariéry a nazvala ho Fearless Love. Nahrávce vévodí charakteristický chraplavý hlas zpěvačky, která se žánrově pohybuje na hraně rocku a folku.

Album opět produkoval John Shanks, který po té, co ho pro hudební svět Etheridgeová objevila spolupracoval s hvězdami jako Sheryl Crowová, Alanis Morissetteová, nebo Bon Jovi.

Universal Music

Hole: Nobody's Daughter

Vdova po kurtu Cobainovi Courtney Love a její kapela Hole ohlašují comeback albem Nobody's Daughter. Předcházel mu pilotní singl Skinny Little Bitch, který už jste mohli zaslechnout z rádií.

O produkci desky se postaral legendární Michael Beinhorn, který má na svém kontě i produkce alb pro Korn, Marilyna Mansona, Ozzyho Osbourna, Aerosmith nebo Ret Hot Chili Peppers. Svou ruku k dílu přidal i Billy Corgan ze Smashing Pumpkins a v roli skladatelky se opět prezentuje výtečná Linda Perryová.

Universal Music

Jan Burian: Dvanáct druhů samoty

Dvanáct druhů samoty je dalším monotematickým albem Jana Buriana. Vybral si víceméně stejné spolupracovníky jako na dvojalbu Muži jsou křehcí: Jiřího Buriana, Mikoláše Růžičku z Republic of Two, Ondřeje Ježeka a Lenku Dusilovou jako hostující zpěvačku. Jan Burian na tomto albu zpívá, napsal všechny texty a kromě tří i všechny melodie.

„Pro mne není spolupráce s tak mladými lidmi na tak mladé desce s moderním zvukem nic nového. Jen pokračuji v tom, co jsme s Danielem Fikejzem začali před dvaceti lety při práci na albu Hodina duchů,“ řekl Jan Burian o svém novém albu.

Indies rec.

Katapult 2010: Radosti života

Olda Říha byl po nevratných ztrátách Tolji, Dědka a Káši postaven před těžký úkol: zabalit to, nebo hledat nové spoluhráče. Rozhodl se pro to druhé. Spojení s hudebně o generaci či dvě mladšími muzikanty přidalo k názvu letopočet a spoustu energie na pódiu i ve studiu. Pánové Říha, Budka a Timpl se do toho ve studiu Sono dali opravdu od podlahy.

Tradiční říhovské songy s jen zdánlivě prostým půdorysem získaly tvrdší bluesové prvky. Přímočaré texty odrážejí osudy lidí od vedle i pohled na stav světa, obsahují také již dříve v repertoáru prověřené gellnerovské prvky. Možnými prvními singly jsou písně Casablanka a Metrosexuál.

Supraphon

Bullet for My Valentine: Fever

Dva roky po úspěšném albu Scream Aim Fire přichází welšská kapela Bullet For My Valentine s novým albem Fever, které pro ně produkoval Don Gilmore, známý ze spolupráce s Linkin Park.

Kapela natáčela toto třetí studiové album ve svém rodném Walesu a v Los Angeles, a to v době, kdy se v letech 2008 a 2009 stali opakovaně Nejlepší britskou kapelou. Prvním singlem z alba se stává skladba The Last Fight.

SonyBMG Entertainment

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám