Hlavní obsah

Lyrická kytara Jeffa Becka si skvěle rozumí se symfonickým orchestrem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledačské, intimní a v každém případě vytříbené album nabízí kytarista Jeff Beck po několikaleté pauze. CD Emotion & Commotion je výsledkem práce se symfonickým orchestrem a mladými objevy z rockových a popových vod, jako je např. fenomenální 24letá baskytaristka Tal Wilkenfeldová a její vrstevnice, zpěvačka Joss Stoneová.

Článek

Jeff Beck vytvořil mnohostranné, překvapující album, bohatou směsici instrumentálního rocku, jazz fusion a zpívaného jazzu se symfonickými prvky a meditativními klávesovými plochami.

Zatímco hendrixovsko-zeppelinoidní vypalovačka Hammerhead v úvodu zběsilostí zkreslených sól připomene přelom šedesátých a sedmdesátých let, zbytek desky je úplně jiný, moderní, zamyšleně zpomalený a aranžérsky puntičkářský. Vedle sebe tu překvapivě dává smysl kytarová verze písničky Over the Rainbow i svérázně zahraná árie Nessun Dorma z Turandota.

Beckovy uhrančivě pomalé tóny se vznáší nad klávesovými a symfonickými plochami, znějí hřejivě, lyricky a nemají daleko k tiché kytarové poezii Knopflera či Rey. Nechybí ani vynikající zpívané tracky, jako je půlnočně zastřený symfonický pop-jazz Lilac Wine se zpěvačkou Imeldou Mayovou nebo dvě skladby s britskou soulovou hvězdou Joss Stoneovou.

Divoká alternativně-rocková There's No Other Me přesahuje do psychedelie, zatímco působivě nepřeplácaná coververze I Put a Spell On You ukazuje sílu starého dobrého rhytm and blues. Beckova kytara se v ní pořádně ozve až ke konci po přesném a stylovém výkonu Joss a o to víc strhne.

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám