Hlavní obsah

Kniha Láska a smrt na potoce Ležák vzpomíná parašutisty z výsadku Silver A 

Právo, František Cinger

Jmenuje se David Čapek a je mládkem u Jindřicha Švandy, mlynáře na potoce Ležák. V sousedním Včelákově bydlí učitelka Jana Smutná. Jejich kroky v románu Přemysla Veverky Láska a smrt na potoce Ležák spojí cit, který hledají lidé po celém světě.

Foto: archiv, Novinky

Přemysl Veverka: Láska a smrt na potoce Ležák

Článek

Jenomže se píše rok 1941, ze srdce Československé republiky je Protektorat Böhmen und Mähren. A v tomto zapadlém koutu Chrudimska najdou útočiště parašutisté z výsadku Silver A, jejichž úkolem je navázat rádiové spojení domácího odboje s prezidentem Benešem v Londýně. Dále spojit se s dalšími parašutisty a vykonat rozsudek trestu smrti nad protektorem, vůdcovým zástupcem Reinhardem Heydrichem.

Veverka vypráví nejen o Alfrédu Bartošovi, veliteli Silver A, o manželích Hladěnových a Krupkových z Pardubic, kteří mu pomáhali, ale i o zrádci a udavači Karlu Andrýkovi z Dřeveše. I o Karlu Čurdovi.

Románová podoba skutečných hrdinů

Čerpá z bohatého archívu materiálů, přitom dokázal vytvořit románovou podobu života vybraných hrdinů. Je to bolestný obraz, nejen pro smrt ležáckých mužů i žen, které 24. června 1942 stihne osud lidických mužů.

Zůstávají však portréty lidí, kteří parašutistům pomáhali. Oživlých po sedmdesáti letech. Věčnost přežilo i Bartošovo opojení ženami stejně jako působení Josefa Valčíka coby číšníka Šolce v hotelu Veselka. A nyní legenda o nesmrtelné lásce Davida a Jany.

Hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám