Hlavní obsah

ČT ruší zpravodaje v Rusku

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Generální ředitel České televize Jiří Janeček v pondělí rozhodl o zrušení postu zpravodaje v Ruské federaci. Tento krok následuje poté, co se nepodařilo přes veškerou snahu získat pro současného zpravodaje ČT Josefa Pazderku nutné pracovní vízum. Pazderka musí opustit Rusko do konce března.

Článek

Oficiálně nebyl nikdy sdělen důvod, proč ruská strana běžné žádosti o prodloužení Pazderkova víza odmítla vyhovět. Podle neoficiálních informací má jít o reciproční opatření za postup českých úřadů proti ruským pracovníkům tajných služeb, kteří mají v České republice zpravodajské krytí jako novináři. [celá zpráva]

Janeček odmítá, aby byla televize veřejné služby do podobných situací zatahována. „Česká televize nechce být nadále v roli obětního beránka diplomatických her, které nemůže ovlivnit,“ uvedl Janeček a vyjádřil zklamání nad tím, že ruské úřady brání svobodnému informování o Rusku.

Od roku 2006 je to už druhý případ, kdy nebyla zpravodaji ČT poskytnuta možnost v Ruské federaci pracovat. Prvním reportérem byl Jan Moláček, působící nyní ve Vídni. Tehdy šlo o odvetu ruských úřadů za vypovězení zpravodaje ruské agentury Novosti Leonida Sviridova z České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám