Hlavní obsah

Režisér Jan Hřebejk na Berlinale: Nerad podléhám euforii

Právo, Věra Míšková

Film Kawasakiho růže měl u publika i kritiků výtečný ohlas a dlouhý potlesk už při své prvním promítání v nesoutěžní Panoramě, celkem z šesti festivalových projekcí. "Samozřejmě je nesmírně příjemné, že se film na takový festival dostal a hrál se na zahájení tak prestižní sekce. Já se ale snažím nikdy moc nepodléhat euforii, spíš mám potřebu ty pocity vyrovnat," řekl Jan Hřebejk režisér Kawasakiho růže.

Foto: Archiv, Právo

Režisér Jan Hřebejk v Berlíně

Článek

Před chvílí skončil dlouhý potlesk po projekci Kawasakiho růže. Jak se cítíte?

Samozřejmě je nesmírně příjemné, že se film na takový festival dostal a hrál se na zahájení tak prestižní sekce. Já se ale snažím nikdy moc nepodléhat euforii, spíš mám potřebu ty pocity vyrovnat. Takže jsem při projekci četl anglické titulky a myslel na to, že třeba diváci nebudou všemu rozumět. Ale nakonec mě svými reakcemi přesvědčili, že náš film pochopili velmi dobře.

Krátce po návratu z Berlína vás čeká vyhlašování Českých lvů, kde se utkáte s filmy Protektor a 3 sezóny v pekle. Máte nějaké vysvětlení, proč letos zabodovaly jen filmy, které se odehrávají v minulosti nebo k ní mají vztah?

Myslím, že to nemá konkrétní důvod. Slyšel jsem, že hlasovalo jen něco přes polovinu členů akademie, což chápu – je mnoho filmů, mnoho akademiků. A pozornost se v takovém případě soustředí hlavně na ty filmy, které jsou nepřehlédnutelné, což byly právě tyto tři. Bohužel se pak snadno přehlédne nenápadný film jako Dvojka, který považuji za výborný a je mi líto, že se ani do nominací nedostal.

Dlouho jste s Petrem Jarchovským psali a točili hlavně komedie, tentokrát jste vážní. Vrátíte se ke komediím?

V nejbližší době ne. Náš příští film bude zase vážný a bude se odehrávat v současnosti. Nemám nic proti komediím, vážím si divácké přízně, ale točíme prostě to, co zrovna točit potřebujeme, čím se chceme zabývat, a to jsou teď spíš vážné věci. Jsem moc rád, že máme spolupracovníky a producenty, kteří mají tu odvahu do toho s námi jít, i když komerční efekt vážných filmů není takový.

Reklama

Související články

Berlinale s DiCapriem a Kawasakiho růží

Již čtvrtý společný film představili o víkendu na Berlinale režisér Martin Scorsese a herec Leonardo DiCaprio. Sutter Island (Prokletý ostrov), který bude mít...

Výběr článků

Načítám