Hlavní obsah

Rachid Taha spojil alžírské raï s rockem

– Praha
Novinky,

Ve Francii žijící zpěvák alžírského původu Rachid Taha vystoupí ve středu v pražském Lucerna music baru. Je jednou z největší hvězd současné world music. Taha však není žádní folklórní purista, mísí hudbu beduínů zvanou raï s rockem a elektronickou.

Foto: Move Association , Reuters

Rachid Taha

Článek

Taha narozený v Oranu, se nejprve proslavil jako člen skupiny Caerte de Séjour. Už v ní spojoval arabské tradice s rockem a názvuky punku. Tuto fúzi dovedl k dokonalosti v devadesátých letech na sólové dráze, kdy ji ještě obohatil o taneční rytmy.

Prorazil s albem Diwân z roku 1998, které přinášelo tradiční severoafrické a arabské skladby v moderním rockovém hávu ovlivněném Led Zeppelin a tvorbou Roberta Planta. O rok později vystupoval na koncertě s velkými hvězdami raï Khaledem a Faudelem, který zachycuje koncertní album 1, 2, 3 Soleils. Velký úspěch mu přinesl v roce 2001 singl Barra Barra z alba Medina a o tři roky mladší album Tékotoi, které produkoval kytarista Steve Hillage, jenž se zpočátku věnoval progresivnímu rocku, ale pak ho zaujal ambient a nakonec slavil úspěchy na technoscéně s projektem System 7.

V roce 2005 Taha hrál společně s Robertem Plantem z Led Zeppelin, Patti Smith a praotcem ambientu Brianem Enem. V roce 2007 převzal skladbu punkových The Clash Rock el Casbah, která se objevila v dokumentu o jejich kytaristovi Joe Strummerovi.

V Praze Taha představí loňské album Bojour, které je folkověji laděné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám