Hlavní obsah

V Praze zahrají Wishbone Ash, nedocenění rockoví giganti ze 70. let

Novinky, Stanislav Dvořák

Britští Wishbone Ash, progresivní rocková kapela z přelomu 60. a 70. let, patří k nejlepším, ale ne k úplně nejslavnějším skupinám. V pražské Retro Music Hall se o jejich kvalitách můžete přesvědčit 14. února.

Článek

Skupinu od roku 1969 až dodnes vede frontman a kytarista Andy Powell. K první smlouvě s nahrávací společností jim pomohl Ritchie Blackmore, který si jich všiml, když předskakovali legendárním Deep Purple.

Od roku 1970 pak vydali řadu kvalitních a tehdy i komerčně poměrně úspěšných alb. Debut byl eponymní a následovaly desky Argus, There´s The Rub a New England. Sestava se za léta hodně měnila, hrál s nimi např. John Wetton, Trevor Bolder z Uriah Heep a Laurie Wisefield, který spolupracoval s Joe Cockerem a Tinou Turner.

V jejich tvorbě nalezneme řadu prvků blues, hard-rocku i jazzrocku. Jako jedni z prvních používali zdvojené sólující kytary, později v 80. letech tolik oblíbené u metalových skupin.

V současné době hrají ve složení Andy Powell (kytara, zpěv), Joe Crabtree (bicí), Bob Skeat (baskytara), Muddy Manninen (kytary a background vokály). Momentálně pracují na novém albu Searching for Satellites.

Reklama

Výběr článků

Načítám