Hlavní obsah

Skupina Archive: S novými kapelami se seznamujeme v autobuse

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Lucerna Music Baru zahraje londýnská skupina Archive v pátek 5. února a Danny Grifith v rozhovoru popsal, jak vypadá jejich turné i jak se těší na odpočinek.

Foto: archiv, Právo

Londýnští Archive jsou na hudební scéně již šestnáct let.

Článek

Nacházíte se uprostřed dlouhého evropského turné, ale v březnu máte přestávku. Budete pracovat na novém albu?

Naopak. Sice plánujeme, že budeme psát nové písně a zařídíme i pár věcí kolem kapely, ale hlavně si chceme trochu oddechnout. Právě vydáváme druhé album v poměrně krátké době, takže další řadovka není na programu. I lidi si od nás určitě rádi odpočinou. Každý z kapely se v té době bude věnovat jiným věcem. S Dariem (Keelerem, pozn. red.) budeme například produkovat pár drobností pro jiné skupiny.

Dali jste si v lednu jako kapela pro letošní rok nějaké předsevzetí?

Ne, ale já osobně bych pro nás jeden cíl měl. Je to Amerika. Chtěl bych se dostat na nová území. Zároveň je to podle mě dobrý rok pro to, abychom se maličko rozvětvili. Práce v Archive je velmi intenzivní, pročež je pro nás odpočinek dělat i jiné věci.

Minulý rok jste vydali album Controlling Crowds. Jak ho hodnotíte s odstupem roku?

Jsme s ním velmi spokojení. Máme radost z toho, jak ho přijali fanoušci i kritika. Je to pro nás důležité album. Opět se vrátil Rosko (původní zpěvák Archive Rosko John, pozn. red.), a tak na něm vlastně jsou čtyři zpěváci. Vůbec jsme si nebyli jistí, jestli lidé přijmou třeba ten hiphopový rozměr. Pokud někteří naši fanoušci říkají, že to je náš nejlepší počin, jsme nadšení.

Kde čerpáte inspiraci?

Lidé se mi zdají zajímavější než kultura. Když hledám inspiraci například pro texty, daleko radši pozoruji okolí, než abych se nořil v jiné hudbě a podobně. Když na něčem pracuju, obvykle kulturní dění nesleduju. Radši si sednu do kavárny a pozoruju lidi. Ne že by se mi zdálo, že není co poslouchat, to v žádném případě. Prostě to jen nedělám. S novými kapelami se ale vždy obeznámím během turné, kdy nám vyhrávají z reproduktorů v autobuse.

Jak byste pozval lidi na zítřejší koncert?

Každý, kdo má rád emocionální, intenzivní a dynamickou hudbu, si nás zamiluje. Podle mne je to ohromující zážitek, který unese vaši mysl. Jsme naživo velmi dobří. Pracujeme opravdu tvrdě na tom, aby byl náš zvuk na koncertech perfektní.

Reklama

Výběr článků

Načítám