Hlavní obsah

Zemřela herečka Milena Dvorská

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Představitelka princezny Marušky ze slavné pohádky Byl jednou jeden král Milena Dvorská v úterý zemřela ve svém bytě v Praze. Bylo jí 71 let. Novinkám to potvrdila ředitelka Divadelní společnosti Háta Olga Želenská.

Článek

Milena Dvorská se narodila roku 1938 v Prostějově. Jan Werich ji v patnácti letech doporučil Bořivoji Zemanovi pro roli princezny Marušky v pohádce Byl jednou jeden král a tato role se překvapivě stala její nejslavnější životní úlohou.

Posilněna úspěchem se rozhodla stát herečkou. Vystudovala DAMU, hrála v divadle E. F. Buriana, později na Fidlovačce. Nejvíce ji ale samozřejmě proslavily filmy.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Milena Dvorská v Divadle na Fidlovačce (1998)

V padesátých letech se objevila v legendární, byť ideologicky dosti pochybné komedii Anděl na horách, která měla veselou formou prezentovat jednoznačně kladné dělnické kádry a ukazovat skvělou životní úrověň v Československu.

Z desítek dalších filmů jmenujme např. tituly Zatoulané světlo, Nejlepší ženská mého života, Vražda v hotelu Excelsior, Vesničko má středisková, Marečku podejte mi pero či Jára Cimrman ležící spící. Hrála i po revoluci např. v Kamenném mostě a v pohádkách Z pekla štěstí a Ať žijí rytíři.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Milena Dvorská a ruská herečka Lilian Malkinová (2003)

Byla i výraznou seriálovou herečkou. Objevila se v sériích Pan Tau, 30 případů majora Zemana, Malý pitaval z velkého města, Rodáci, Chlapci a chlapi, Detektiv Martin Tomsa a Ulice.  

Rodinné trauma: dcera odešla se "spasitelem světa"

V soukromém životě ji trápil vztah s dcerou Lucií, která od ní odešla se sektářem Janem Dvorským, jenž si nechá říkat Parsifal Imanuel a prohlásil se za spasitele světa. Dvorská dceru neviděla 18 let, ani se nikdy nesetkala se svými pěti vnučkami. Rodina se skrývá, podle médií žije v belgickém Ostende.

S manželem Josefem Krausem se tak Dvorská mohla těšit jen z rodiny a dcery svého syna Jakuba.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Milena Dvorská ráda odpočívala na své chalupě (2002)

Milena Dvorská - nejslavnější filmy

Byl jednou jeden král

Anděl na horách

Vražda v hotelu Excelsior

Vesničko má středisková

Marečku podejte mi pero

Reklama

Výběr článků

Načítám