Hlavní obsah

Dražba klasiků českého surrealismu

Právo,

Atrakcí aukce, která se v neděli odpoledne bude konat v pražském Hotelu Hilton, jsou díla významných českých surrealistů. Mezi nimi jsou nejcennější obrazy Hlava, která myslí od Jindřicha Štyrského a Smutný den od Toyen.

Článek

Přední český expert Karel Srp Právu řekl: „Hlava, která myslí je jednou z nejpůsobivějších maleb českého i mezinárodního surrealismu. Pochází ze sbírky literárního historika Václava Černého, který obraz získal přímo od Štyrského a já jsem kdysi marně usiloval, aby tento skvost byl vystaven na malířově velké výstavě v Praze.“

Smutný den Toyen vznikl v roce 1942 a je osobní bolestnou vzpomínkou malířky na smrt Jindřicha Štyrského a současně i reakcí na tragické událostí z doby fašistické okupace. Očekává se, že oba obrazy s vyvolávací cenou přesahující 9 miliónů korun by se mohly stát jedním z letošních velkých cenových rekordů.

Nejdražší Jindřich Štyrský na českém aukčním trhu stál zatím 10,3 miliónu korun, Toyen pak 20 miliónů Kč. Celkově bude v neděli Aukční dům Galerie Art Praha dražit 430 uměleckých děl a jejich souhrnná vyvolávací cena je 38 milionů Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám