Hlavní obsah

Komedie o nešťastné průvodkyni

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězda populární komedie Moje tlustá řecká svatba Nia Vardalosová přijala hlavní roli v komedii o příliš vzdělané turistické průvodkyni a nezvedených klientech, kteří více než po krásách a slavné historii Řecka baží po nádherných plážích a slastném poflakování. Na nudně podrobné výklady nejsou ani trochu zvědavi.

Článek

Učitelka historie Georgia se navzdory svým encyklopedickým znalostem stane tou nejneoblíbenější průvodkyní v historii cestovní kanceláře. Přesto dál trvá na svém rozhodnutí turisty poučit. Reakce šéfky je logická: Georgia dostane úplně poslední šanci: provází nesourodou skupinu v nejodpornějším autobuse, který řídí nejzarostlejší a zdánlivě nerozumějící řidič, bydlí v nejhnusnějších hotelích a má ve skupině nejpříšernějšího turistu: „pana Vtipálka“.

Ten má fórek pro každou situaci, jeden otřepanější než druhý a hází je do placu, kdykoliv zájem o Georgiiny přednášky začne upadat – což je často. Georgia je zoufalá, ale až když začne přemýšlet o tom, že se na celé Řecko vykašle, objeví se ten, koho diváci od začátku očekávají: muž, který jí ukáže, že v lidech je potřeba hledat krásu a ne znalosti…

Řecko-americká herečka a scenáristka Nia Vardalosová, která byla za scénář k filmu Moje tlustá řecká svatba nominovaná na Oscara, roli ráda přijala nejen pro příležitost natáčet v Řecku, ale hlavně kvůli Georgii.

„Dodala jsem jí určitou bezstarostnost, která jí chyběla. Mně samotné vždycky říkali, že když budu tvrdě pracovat, dokážu cokoliv. Ukázalo se, že to vždycky není pravda, že někdy prostě musíte hodit všechno za hlavu a jen tak se smát – nebo tancovat.”

Film jako průvodce

Režisér Donald Petrie v Řecku nikdy nebyl, natož aby tam natáčel film. „Když se mě producenti zeptali, jestli dokážu natočit v Řecku film v rámci daného rozpočtu, neměl jsem potuchu,” přiznává. „Jsou tam k dispozici filmové štáby? Je tam dostatek dalšího personálu? Jak daleko jsou od sebe lokace? Tak jsem odjel do Řecka, kde jsem se do celého projektu i do země samotné ještě víc zamiloval. Pak jsem si byl jistý, že se to natočit dá.”

Film je z velké části konstruován jako opravdový průvodce. Proto se většinou odehrává buď v autobuse, nebo na místech, která skuteční turisté opravdu navštíví. Natáčení během turistické sezóny ale nebylo jednoduché. „Jednou jsem uprostřed natáčení na hlavním náměstí Atén najednou slyšela, jak někdo říká „Hele, to je ta holka z Mojí tlusté řecké svatby. Ti lidé vešli přímo do záběru a dali mi pusu na tvář,” vzpomíná Vardalosová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám