Hlavní obsah

Taneční festival nabídne díla tuzemských tvůrců žijících v zahraničí

Právo

Třetí ročník festivalu česko-slovenského tance Hybaj ho!, který začne ve čtvrtek v holešovickém divadelním Studiu ALT@ - Hala 30 se zaměří na díla českých a slovenských choreografů žijících v zahraničí.

Článek

První den bude mimo jiné uvedena bude mimo jiné choreografie Variable českých tvůrců, kteří vystudovali v Holandsku a žijí v Izraeli, druhý pak tvorba Německu žijící Češka Hany Zanin. V

Karel Vaněk, který žije v Německu, uvede 17. října sólovou choreografii Orphans, která získala cenu diváka na České taneční platformě 2008 a která je věnována loni zesnulé partnerce, tanečnici a choreografce Evě Černé.

Festival vyvrcholí 19. října v Divadle Archa předpremiérou nejnovější choreografie Journey Home souboru Les SlovaKs Dance Collective, který tvoří pět vynikajících slovenských tanečníků žijících a tvořících v Bruselu. Působili v předních souborech, jako je Ultima Vez nebo Rosas či Akram Khan Company

Les SlovaKs spojují současný moderní tanec s tradicí lidového. „Lidový tanec je pro nás zdrojem inspirace. Ne abychom rekonstruovali jeho podobu, ale abychom našli a využili to, co je v něm cenné. A to nabízíme divákům přetavené do ryzího současného tance.“ vysvětluje Martin Kilvády, jeden ze členů souboru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám