Hlavní obsah

Nová kniha minipovídek Jiřího Lamberka o příhodách floridského lékaře

Právo, František Cinger

„Po třiatřiceti letech života na Floridě si vždycky znovu musím uvědomit, že moji spoluobčané jsou prostě jiní než člobrda, který vyrostl někde uprostřed Evropy. Vzdálenosti se ale vytrácejí, jak mě ujišťují přátelé z Čech,“ píše ve své knize minipovídek floridský anesteziolog Jiří Lamberk.

Foto: Fratišek Cingr, Právo

Jiří Lamberk

Článek

S laskavostí hledí na kolegy v nemocnici, které potkává každý den v lékařské jídelně. A každý pro něho znamená zajímavý životní příběh. Nejraději má hrabalovské typy, jako je jistý Ir, který mezi párečky, vajíčky a šunkou s máslem při snídani starostlivě oznamuje, že za 250 miliónů let bude ze zeměkoule jenom pevnina, protože zmizí veškerá voda, oceány, řeky i jezera.

Poutavé příběhy i vzpomínky

A všichni vědí, že svá trápení konečně překonal, protože už zase začíná filozofovat. Ze stejného soudku je i příběh dr. Bandolina, manžela, otce několika dětí, který byl však tak fixován na svou italskou maminku, že její odchod z tohoto světa nemohl překonat.

Jiří Lamberk: Rozverné dny miamského lékaře

XYZ, 134 stran, 169 Kč

Poutavé jsou i vzpomínky na kamaráda Tomáše K., který měl velký sen zajet jednou do Vietnamu. Kouzlo mají i drobné autorovy zážitky, jako je uvíznutí v jednom ze tří výtahů miamského věžáku. Podobně jako „případ“ záchodu protékajícího až k sousedovi, když se rozhodl modernizovat svůj byt, ukazuje Ameriku, jak ji neznáme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám