Hlavní obsah

Čtvrtý ročník Free Jazz Festu nabídne Barreho Phillipse

– Praha

Hlavní hvězdou čtvrtého Free Jazz Festu, který se tento pátek koná v Praze v klubu Kaštan, je kontrabasista Barre Phillips, jenž vystoupí v triu se saxofonistou Ursem Leimgruberem a pianistou Jacques Demierrem. Vrcholem sobotního večera pak bude vystoupení kvarteta basklarinetisty Michela Pilze a klarinetisty Perryho Robinsona.

Článek

Barre Phillips patří k nejuznávanějším kontrabasistům na světové scéně. Proslavil se v 70. letech, když spolupracoval se saxofonistou Johnem Surmanem a hrál ve skupině The Trio. O jeho kvalitách svědčí, že doprovázel největší světové hvězdy, jako jsou saxofonisté Archie Shepp, Ornette Colemna a Evan Parker, pianista Chick Corea, kytarista Ralph Towner nebo pianista Cecil Taylor. V roce 1999 se stal členem tria, kde s ním hrají dva výzmaní přestavitelé evrospké freejazzové scény Urs Leimgruber a Jacques Demierr. Phillips je však nejen vynikající hráč, ale také skladatel, který píše i filmovou hudbu.

Před triem se představí českoamerické uskupení Game, kde hraje americký kontrabasista George Cremaschi, mimochodem také doprvodný muziknat od Evana Parkera, a švýcarské sexteto Manuel Mengis Gruppe . 

Sobotní večer vyvrcholí vystoupením kvarteta basklarinetisty Michela Pilze a klarinetisty Perryho Robinsona. Robinson se pohyboval mezi free jazzem a tradičnějšími styly, jako je swing a bop. Proslavil se v době nástupu free jazzu v polovině šedesátých let, kdy nahrával i s Archiem Sheppem. V letech 1971-1974 spolupracoval s Davem Brubeckem a s Liberation Orchestra Charlieho Hadena Hrál i na desce Carly Bleyové Escalator Over the Hill.

Před kvartetem se představí duo ruského saxofonisty Sergeje Letova a turkenské pianistky Maraly Jakšijevou a legendární tuzemské Free jazz trio Olomouc, které se dalo dohromady už v roce 1972.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám