Hlavní obsah

Režisérka oscarového filmu Nikde v Africe zahájí pražský Der Film

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězdou dalšího ročníku festivalu německy mluvených filmů Der Film je režisérka Karoline Linková, která představí novinku V zimě to bude rok. Její film Nikde v Africe (2001)získal Oscara.

Článek

Režisérka Linková se narodila v roce 1964 v německém Bad Nauheimu. Specializuje se na intimní a rodinná dramata, důležitou roli v jejích filmech zastávají děti.

Byla nominována na Oscara už za film Za hranicí ticha v roce 1996. Pak natočila Kuličku a Toníka a nakonec nejslavnější drama Nikde v Africe o židech, kteří se odstěhují z Německa a uniknou tak smrti, jenže život v Africe se pro ně zdá být noční můrou.

Od 1. do 7. října bude v pražských kinech Světozor a Aero promítnuto pětadvacet hraných, dokumentárních i ryze archivních snímků – většina v české premiéře. O slavnostní zahájení se pak postará komorní psychologické drama V zimě to bude rok Oscarem oceněné režisérky.

"Festivalovou sekci Retrospektiva Josefa Hadera doplní přítomnost předního rakouského producenta Dannyho Krausze, jenž stojí za všemi prezentovanými Haderovými snímky. Danny Krausz se mimo jiné producentsky podílel na českém filmu Želary. U nás nepříliš známou, ale o to temnější část německé historie a praktiky německé komunistické státní bezpečnosti Stasi zachytil režisér Stefan Weinert. I on svůj dokumentární snímek Čelem ke zdi na festivalu DER FILM uvede osobně," sdělila Silvie Marková.

U příležitosti české projekce dalšího filmu připomínajícího 20. výroční pádu železné opony  pereSTROIKA – Přestavba jednoho bytu přivítá festivalové publikum hned dva hosty: režisérku Christiane Büchnerovou a producenta Tobiase Büchnera.

Aktuální švýcarskou kinematografii bude v Praze reprezentovat režisérka Sarah Derendingerová, která přiváží svůj poslední dokumentární snímek Rodinné setkání s protagonistou, slavným divadelním režisérem Christophem Marthalerem.

Více na www.derfilm.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám