Hlavní obsah

Točna zůstane v zahradách českokrumlovského zámku

Právo, Jiří Falout
Český Krumlov

Průlomové rozhodnutí přinesla středeční odpolední schůzka ohledně další budoucnosti unikátního otáčivého hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě. Stávající točna zůstane na svém místě do doby, než bude vybudované nové zařízení, které bude opět stát v zahradě.

Foto: Jiří Falout, Právo

Točna v zahradě českokrumlovského zámku

Článek

Novinářům to řekl ministr kultury Václav Riedlbauch, který jednal v letohrádku Bellárie v zahradě českokrumlovského zámku s jihočeskými poslanci, zástupci Jihočeského kraje, Jihočeského divadla, památkáři i představiteli Českých Budějovic a Českého Krumlova.

"Upustili jsme od myšlenky přemístit točnu mimo zahradu a hledáme řešení pro hraní divadla v zámecké zahradě. Variant je několik, například zachovat točnu na stávajícím místě nebo přemístit zařízení padesát nebo šedesát metrů dále. Uvažuje se též o možnosti zapuštění do země, demontovatelnosti točny a podobně. Nemůžeme nyní říci, kterou cestou půjdeme. Nebudeme ale likvidovat točnu, dokud nebude stát jiná. Ani jedno léto by se tak nemělo pro hraní divadla vynechat," uvedl po schůzce ministr Riedlbauch. 

Hraničním termínem pro vybudování nového divadelního zařízení je rok 2015, ministr by však chtěl problém s novou točnou v zatím nevybrané podobě vyřešit již o dva roky dříve, a to do roku 2013. Tím se vyhoví požadavku organizace UNESCO odstranit nynější zařízení do roku 2016. Český Krumlov je totiž zapsán do seznamu světového kulturního dědictví bez točny, která se v době zápisu opravovala.

Foto: Jiří Falout, Právo

Ministr kultury Václav Riedlbauch (vpravo) hovoří s generální ředitelkou Národního památkového ústavu Naděždou Goryczkovou a šéfem jihočeských památkářů Petrem Pavelcem.

Podle ministra by se nová točna měla financovat částečně z evropských zdrojů, a to v rámci ministerského projektu Národního centra exteriérového divadla, které mimo jiné počítá využívat prostor zámku právě k hraní divadla.

Zklamaní památkáři

Ministr chce také ještě letos pozvat významné památkáře z celého světa včetně představitelů organizace UNESCO do Českého Krumlova a projekt jim na místě vysvětlit.

S návrhem byl spokojený především starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička (ODS). "To že zůstane současné otáčivé hlediště na svém místě do vybudování nového hlediště je potěšující zpráva. Shodli jsme se navíc, že budou zpracovány varianty pro další schůzky," poznamenal Jedlička.

Myšlenka se zamlouvala také řediteli Jihočeského divadla v Českých Budějovicích Jiřímu Šestákovi. "Je to pro nás dobrá zpráva. Termín užívání se prodloužil a nyní můžeme pracovat ve výhledu do roku 2015. Je to důležité při jednání s umělci, zejména s těmi zahraničními," řekl Právu Šesták.

Zklamáni ze schůzky odcházeli památkáři, kteří se novinářům nevyjádřili s tím, že vše již řekl ministr. Památkáři jsou dlouholetými odpůrci točny. 

Reklama

Výběr článků

Načítám