Hlavní obsah

Na světě jsou jen dva hiphopové muzikály, jeden se hraje v Praze

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Divadle Hybernia bude 10. září uveden slovenský hiphopový muzikál Príbeh ulice. Po úspěchu na domácích pódiích vyjíždí poprvé za hranice. Právu ho přiblížili režisér Nikita Slovák a choreograf Milan Kereš.

Foto: Jakub Deml, Právo

Milan Kereš a Nikita Slovák už Príbeh ulice zkoušejí v pražském Divadle Hybernia.

Článek

Jak si muzikál na Slovensku vede?

Slovák: Začali jsme ho hrát loni 24. října. Dosud ho vidělo kolem 60 tisíc lidí na třiaosmdesáti představeních. Na slovenské poměry je to nebývalé. Naše média dokonce tvrdí, že jsme nejúspěšnější muzikál slovenské historie. Máme za sebou i sedm představení ve sportovních halách. Príbeh ulice je jeden ze dvou momentálně se ve světě hrajících hiphopových muzikálů. Druhý mají v Anglii, je to něco na způsob Let’s Dance, je spíš konzumní.

Co vás vedlo k tomu pustit se právě do hiphopového muzikálu?

Slovák: Chtěl jsem udělat něco jiného, než je na slovenských pódiích obvyklé. Měl jsem navíc štěstí na spolupracovníky. Hudebním producentem a autorem skladeb je Opak, rapper ze skupiny AMO, choreografem Milan Kereš, jehož práci velmi respektuji. Tihle lidé pro mě byli vstupenkou do hiphopového světa. Podařilo se nám do divadel dostat lidi, kteří tam běžně nechodí.

Kereš: Já si splnil životní sen. Když mě Nikita oslovil ke spolupráci, po pěti minutách první schůzky bylo jasné, že do toho půjdeme. Jeho nápad mi nabídl něco, na co jsem jako tanečník a choreograf čekal. Navíc jsme mohli spolupracovat i s Lil Philem Mungielem, Australanem, který má jako choreograf  kontakt na světovou hudební špičku. Spolupracoval s Justinem Timberlakem, Usherem, Beyoncé nebo Janet Jacksonovou. V Praze bude vystupovat také.

Se slovenským souborem?

Slovák: Ne tak docela. Základ zůstane, ale do hlavních rolí jsme obsadili české herce a zpěváky. Na první plánovaná představení jsme oslovili zpěváka Davida Krause. Je mi sympatický jako prototyp zlobivého dítěte, má názor a dělá si co chce. Mám rád takové typy. V Praze se představí i mladá herečka Markéta Procházková. Znám ji ze slovenského castingu, je pro mě skvostným zjevem pro svou křehkost, jemnost, tanečnost a muzikálností. V záloze máme ještě třetího herce, který by se měl představit až v listopadu. Je to velký skvost a jeho nasazení bude překvapením. Jméno zatím neprozradím. Pokud bude dobrý ohlas, měli bychom hrát v Praze celou sezónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám