Hlavní obsah

Vladimír Darjanin: Prvním nositelem ceny A. Dvořáka je Josef Suk

Právo, Vladimír Říha

Šéf festivalu Dvořákova Praha Vladimír Darjanin v rozhovoru osvětlil, proč se ještě před zahájením festivalu Dvořákova Praha uděluje cena Antonína Dvořáka, jejímž prvním nositelem je Josef Suk. Vyzdvihl také některé hvězdy programu festivalu.

Foto: ČTK

Vladimír Darjanin

Článek

Ještě před zahájením letošního ročníku Dvořákovy Prahy zavádí festival jednu novinku, udělení ceny Antonína Dvořáka. Jak bude vypadat a kdo ji získá?

Cena Antonína Dvořáka je udílena za mimořádné zásluhy, přínos a propagaci české hudby doma i v zahraničí. Festival bude cenu udílet každoročně nejen umělcům, ale i vědcům a dalším osobnostem.

Prvním nositelem ceny je houslista Josef Suk, který letos oslavil osmdesátiny a významným způsobem přispěl k šíření české hudby. Stal se jedním z nejvýznamnějších interpretů šířících českou hudbu do celého světa a je mi ctí, že letošní cena putuje do jeho rukou. Kubistická skulptura violoncella byla zhotovena společností Moser podle návrhu Jiřího Pelcla. Držitel ceny získá i šek v hodnotě pět tisíc eur.

Co byste vyzdvihl z letošního programu?

Koncertů je stejný počet jako minulý rok, dokonce o jeden více. Změnu, kterou jsme provedli, je zkrácení celkového času festivalu z tří týdnů na dva. To znamená, že v některých dnech jsou koncerty i dva.

Je těžké si vybrat, podle mne jsou všechny skvělé, ale pokud bych měl skutečně některé vyzdvihnout, tak vedle všech koncertů České filharmonie a závěrečného koncertu, kde vystoupí Philharmonia Orchestra London, dirigent Ion Marin a houslistka Arabella Steinbacherová, bych doporučil koncert s dirigentem Kitajenkem a klavíristou Buchbinderem. Tento koncert lze bez nadsázky označit jako za jeden z nejlepších na festivalu.

Určitě je důležité zmínit i jednotlivé hvězdy, a to především ty mladé: houslistka Janine Jansenová, klavíristka Anna Vinitskaya, která v Praze vystoupí poprvé, houslistka Arabella Steinbacherová, český dirigent Tomáš Netopil nebo sopranistka Olga Trifonovová.

V neposlední řadě musím uvést i komorní koncerty, kde vystoupí české Bennewitzovo kvarteto, a také doporučuji jeden z uměleckých vrcholů festivalu – koncert Emerson String Quartet. A z recitálů jednoznačně klavírní recitál Borise Berezovského.

Jste intendantem festivalu a zároveň ředitelem České filharmonie, což je částí tisku pokládáno za střet zájmů. Jakým způsobem probíhá kupříkladu nájem sálů Rudolfina od ČF pro festival?

Festival Dvořákova Praha jsem vybudoval v době, kdy jsem ještě vůbec netušil, že bych mohl být jmenován generálním ředitelem České filharmonie. Proto zůstanu i nadále intendantem, abych projekt personálně zaštítil.

Nicméně plně se mohu věnovat filharmonii, protože ve festivalové kanceláři mám tým profesionálních spolupracovníků, kteří chod festivalu bez problemů zvládnou. Nájem sálů probíhá zcela standardním způsobem na základě smlouvy a ceníků.

Zamýšlíte také zaujmout místo po zrušeném Pražském podzimu?

Čtvrtý ročník festivalu, tedy ten v roce 2011, se posune na podzimní termín. Festival Dvořákova Praha začne 8. září v den narození Antonína Dvořáka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám