Hlavní obsah

Karel Gott oslavuje sedmdesátiny

Právo, Jaroslav Špulák

Třiatřicetinásobný Český slavík Karel Gott oslavuje v úterý životní jubileum. Jeho přátelé i fanoušci mu gratulují k sedmdesátým narozeninám, které ho zastihly v plné osobní i tvůrčí síle. Na pondělní večer pozval několik stovek hostů do pražského hotelu Ambassador, kde se konala velkolepá narozeninová party.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Gott

Článek

Poslední dny a týdny jsou nicméně plné gottovských oslav. V červnu se v pražské O2 Areně uskutečnil koncert, na kterém před ním smekli špičkoví čeští i slovenští zpěváci. Mimoděk se tehdy ukázalo, jak Gottův pěvecký talent vyčnívá nad jejich.

Má za sebou turné po českých městech, přípravu televizního pořadu z koncertu k sedmdesátinám a zpravodajské štáby i novináři ho v těchto dnech doslova stíhají, aby z něho dostali informaci, kterou konkurenčním médiím dosud neprozradil. Třeba tu, jak si v jednom hotelu v Praze na Bertramce kupují němečtí turisté pokoje s výhledem na jeho dům a po ránu s ním alespoň na dálku snídají. Gott při této mimořádné příležitosti dostává také zajímavé dárky. Některé v podobě aktuálních a neotřelých vydavatelských počinů.

36 cédéček

Supraphon poslal na trh kolekci šestatřiceti CD nazvanou Mé písně. V krabici formátu klasické dlouhohrající vinylové desky je na šestatřiceti kolekcích sbírka věru reprezentativní. 33 supraphonských alb doplňují tři bonusové sbírky, které mimo jiné poprvé přinášejí anglické a italské verze Gottových hitů sesbírané vždy na jedno album.

Foto: Petr Hloušek, Právo

S Karlem Gottem si zazpívali i umělci o tři generace mladší.

Součástí balíčku je i výběr písní ze slavných televizních pořadů Karel Gott ve Slaném.

„Během své kariéry jsem nazpíval spoustu písní v italštině nebo angličtině a vždycky jsem si přál mít album, které je jenom italské nebo anglické. Bylo mi vyhověno, z čehož mám velkou radost,“ řekl Gott Právu. Asi před měsícem vyšlo také 3CD sedmdesáti hitů pod názvem Když jsem já byl tenkrát kluk.

„Titulní písnička pro mě má velký význam. Už před osmatřiceti lety, kdy jsem ji nahrál, jsem byl velkým nostalgikem. Je to skladba od Charlese Aznavoura s vynikajícím textem Zdeňka Borovce. Patří ke každému mému koncertu. Vybrat sedmdesát písniček bylo velice těžké, a nejtěžší bylo písně vyhazovat. Činili jsme tak se smutným povzdechem. Jistě se ozvou fanoušci, kteří se budou ptát, proč tam nějaká není. Jejich počet byl ale daný mým věkem, takže jsme museli být rozhodní,“ vysvětlil Gott.

Foto: ČTK

Karel Gott v roce 1968

Podle stránek vydavatelství Supraphon vyšlo dosud Gottovi 164 dlouhohrajících desek (LP), 84 CD, 146 singlů a EP a devět DVD. Nejprodávanějším tuzemským albem (1,56 miliónu nosičů) jsou Vánoce ve zlaté Praze (1969), za něž dostal v roce 2004 multiplatinovou desku Supraphonu pro nejprodávanější české album všech dob.

Ve světě se podle jeho oficiálních stránek http://www.karelgott.com prodalo na 30 miliónů nosičů s jeho nahrávkami, z toho přes 23 miliónů v Německu. Nejprodávanějším zahraničním albem (4,5 miliónu nosičů) je LP Karel Gott (1977) nazpívaná v ruštině.

Soukromí i kariéra

V těchto dnech vyšly i dvě publikace. Knihu Karel Gott, 70 osobností o Zlatém slavíkovi napsal hudební novinář Vladimír Vlasák a sestavil ji ze dvou částí. V první mapuje některé události dlouholeté Gottovy kariéry, ve druhé nechává na téma mnohonásobného Zlatého slavíka promluvit sedmdesát nejen hudebních osobností.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivanka a Karel Gottovi ukazují snubní prstýnky.

„Vedle Gottových spolupracovníků jsem do knihy zapracoval názory například experta na etiketu Ladislava Špačka, lidí spojených s divadlem Sklep, kněze Zbigniewa Jana Czendlika, spisovatele Michala Viewegha nebo producenta Janise Sidovského. Chtěl jsem tak knihu odlišit od řady jiných publikací o Gottovi a vytvořit jakýsi jeho portrét sestavený z mého pohledu a pohledu dalších sedmdesáti lidí,“ řekl Vlasák.

Nakladatelství Petrklíč vydalo už před několika týdny knihu publicisty Roberta Rohála Karel Gott, umělecký a soukromý život. Čtrnáct kapitol přibližuje průběh Gottovy kariéry, mapuje jeho hudební svět, přátele v něm, osobní avantýry, život s nynější manželkou Ivanou a nabízí přehledné diskografie, filmografie a ocenění, která zpěvák během let získal.

Rohál v knize píše: „Karla Gotta mám pod kůží, vezpíval se mi tam natrvalo, řekl bych doživotně, a proto si myslím (byť k tomu mě pan nakladatel mírně přitlačil), že nebude od věci opět připomenout Karla Gotta těm, kdo jej mají dodnes rádi, nejen to, co pro své publikum objevil, ale třeba i to, čím vším prošel a koho potkal. Nemělo by to být nudné čtení.“

Právu Karel Gott prozradil, že si cení všeho, čeho v životě dosáhl. Jeho přáním ale je, aby natočil film, ve kterém nebude hrát Gotta, nýbrž dostane roli, v níž bude i zpívat. Zdá se to být zatím jeho jediné nesplněné přání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám