Hlavní obsah

Bruno Rakušany neuráží, boj Kazachstánu s Boratem nechápou

Novinky, Stanislav Dvořák

Podle některých rakouských médií vyvolala nová komedie Bruno od Sachy Barona Cohena (Borat) v zemi mánii. Postava Bruna, homosexuálního rakouského módesmana, většinou lidi neuráží, naopak si jí oblíbili. Když byl v roce 2006 uveden podobný film Borat, dotčený Kazachstán vyhrožoval zákazy, politici zuřili a dokonce to chtěli projednávat s tehdejším americkým prezidentem.

Článek

Kazachstán rozpoutal před třemi lety kolem Borata neskutečnou aféru. O jeho politicky nekorektním humoru měl kazašský prezident Nazarbajev jednat i s americkým prezidentem Georgem Bushem.

"Nemůžeme vyloučit, že pan Cohen pracuje na něčí politickou objednávku, zaměřenou na prezentaci Kazachstánu a jeho obyvatel urážlivým způsobem," uvedl tehdy mluvčí kazašského ministerstva zahraničí a dodal, že ho budou žalovat. 

Vláda středoasijské země se pak rozhodla ustavit Kazašský informační servis. Hlavním posláním této instituce je napravit škody, kterou prý napáchal film Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu tím, jak vykreslil život v této zemi.

Rakušané hlásí, že mají Brüno-Fieber

Rakouská reakce je mnohem chytřejší. Podle komentáře deníku Der Standard zavládla v zemi "Brüno-horečka" a vlna sympatií, přestože film si pohrává s nepěknými klišé o homosexualitě a o nacismu, což je pro Vídeň obzvlášť bolestné téma. Podle listu Wiener Zeitung je Bruno srandovní a nikomu neškodí.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Bruno tančí v Berlíně

Ve Standardu byl uveřejněn i rozhovor s Norbertem Kettnerem, šéfem vídeňského svazu turismu. Ten se domnívá, že film nemůže Vídni uškodit. "Pokud se na základě mediálního poprasku kolem filmu a jeho klišé začne více lidí zajímat o dovolenou u nás, tak mi to vyhovuje," řekl Kettner.

Na druhou stranu ale podle něj film nepomůže udělat z Vídně Meku pro homosexuální turisty. "Přesně tohle nevyjde. My jsme Vídeň, ne Mykonos. U cílové skupiny homosexuálních turistů jsme oblíbeni kvůli jiným věcem. K nám jezdí homosexuální a lesbické páry s vysokými příjmy, které se zajímají hlavně o kulturu a v průměru utrácejí o třicet procent více než ostatní," míní Kettner.

Sám prý ale na film nezašel, protože nechce být součástí vykalkulovaného rozruchu kolem Bruna. Reakci Kazachstánu na Borata považuje za naivní a podle něj jen potvrdila klišé, která film Borat ukazoval.

Nicméně připustil, že vídeňská party zvaná Life Ball přece jen přitahuje klientelu, která je podobná Brunovi. Takže nakonec přece jen k Vídni patří i ti tančící gayové v kožených oblečcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám