Hlavní obsah

Daniel Landa: Chápu, proč jsme se v roce 1968 nebránili

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Daniel Landa vydal album Nigredo, kde zazní banjo, klavír, harmonika. "Cítím za události roku 1968 pocit ohromné křivdy. Dnes vypadá naše země tak, že s jejím vývojem a fungováním nejsem úplně spokojený. Myslím si, že je to hodně dané tím, že ji bolševik strašně dlouho decimoval a v momentě, kdy se chtěla nadechnout, přijely armády z pěti zemí a udusily ji," řekl Daniel Landa.

Foto: Michaela Říhová, Právo

O roce 1989 prý Daniel Landa písničku nenapíše.

Článek

V Prologu alba vysvětlujete jeho název i své postoje, snad abyste předešel nedorozumění. Je to tak?

Zparodoval jsem sám sebe, Palečka s Janíkem i Jarka Nohavicu. Ano, je to takový pseudonohavicovský přístup. Mimochodem, Jarek mi psal a moc se mu to líbilo. Líbí se mu celá deska, což mě těší.

Je na ní písnička 1968, ovšem v té době jste teprve přicházel na svět. Proč jste psal o době, kterou jste neprožil?

Cítím za události roku 1968 pocit ohromné křivdy. Dnes vypadá naše země tak, že s jejím vývojem a fungováním nejsem úplně spokojený. Myslím si, že je to hodně dané tím, že ji bolševik strašně dlouho decimoval a v momentě, kdy se chtěla nadechnout, přijely armády z pěti zemí a udusily ji.

Následovalo dalších dvacet let morální devastace. Hrozně mi to vadilo a byl jsem dlouho naštvaný na to, že jsme se tenkrát nebránili. Chtěl jsem napsat bojovnou píseň a ptát se, proč jsme byli jako ovce. Jenže když jsem si o těch událostech našel podrobnosti, pochopil jsem, že lidé nemohli dělat vůbec nic. Nešlo bojovat, nebylo jak. Ta píseň je konstatování, jak to tenkrát bylo, i mé zdůvodnění, proč jsme se nebránili.

V minulosti jste napsal i písničku o roku 1938. Napíšete i skladbu o devětaosmdesátém, který jste sám zažil?

Myslím, že ne.

Na desce je také písnička Nad Afghánistánem. Loni jste tam byl za našimi vojáky, je v ní nabytá zkušenost?

Ano, přesně tak jsem to cítil. Letěli jsme v helikoptéře a kupovali tabák, který nám prodávali místní Afghánci a tvářili se přitom velmi ponuře. Bylo jasné, že nemají zemi ani pro nás, ani pro nikoho jiného, protože je jejich. Celou noc jsem si povídal s vojáky a ráno, když vycházelo slunce, se mi v tamních horách zjevila absolutně nádherná scenérie. Byl to velice silný zážitek. Písničku jsem napsal bezprostředně po návratu.

Na desce hraje banjo, klavír, harmonika a další nástroje, které nebyly pro zvuk vaší tvorby dosud typické. Jak máme jejich nynější přítomnost chápat?

S rockovou kapelou jsem už nahrál dost alb, takže pro mě bylo výzvou pokračovat jinak a být při tom spokojený. Našel jsem Dalibora Cidlinského jr., který se dokonale dokázal přizpůsobit mým představám. Všichni jsme na té desce nechali kus duše a jsem rád, že jsme našli novou podobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám